CONSEQÜÈNCIES DEL 27-S
Portada 28/09/2015

Els resultats de les catalanes allunyen un acord entre MÉS i Podem per a les generals

El fracàs de Catalunya Sí Que Es Pot alerta els ecosobiranistes i fa que els dels cercles vulguin reafirmar la seva marca

Ll. Planas / J. Perelló
4 min
Imatge del 'selfie' que penjaren els dirigents de les dues formacions quan començaren a parlar sobre el pacte d'esquerres a Balears.

PalmaLes eleccions catalanes d'aquest diumenge han tingut una primera conseqüència indirecta en el panorama polític de Balears, més enllà del caràcter plebiscitari dels comicis duits a terme al Principat. Els magres resultats obtinguts per la coalició Catalunya Sí Que Es Pot, en la qual participaven Iniciativa, Podem i EU, han allunyat la possibilitat d'un pacte entre MÉS i Podem a Balears per presentar-se conjuntament a les properes eleccions generals, previstes per al mes de desembre. Es tractava d'un acord ja de per sí difícil, perquè les relacions entre MÉS i Podem s'han enrarit en els darrers temps pel qüestionament dels d'Alberto Jarabo a l'acció del Govern dins el pacte d'esquerres, però el fracàs de la fórmula emprada a Catalunya ha refredat encara més les dues parts en aquest sentit.

El resultat de Catalunya Sí Que Es Pot –ha perdut dos escons respecte dels resultats obtinguts en solitari per Iniciativa fa tres anys– ha alertat els ecosobiranistes sobre la possibilitat que un acord amb la formació de Pablo Iglesias no representàs un rèdit en forma de vots, al contrari: mentre que per part de Podem la reacció ha estat admetre que la fórmula ha estat fallida i voler reafirmar per això la seva marca, i ha advertit que qualsevol acord implicaria presentar-se com a "Podem i alguna cosa més". Una condició difícilment acceptable per MÉS.

Malgrat admetre que el caràcter plebiscitari de les eleccions catalanes propiciaven un context advers per a Catalunya Sí Que Es Port i que aquest no tindrà res a veure amb el de les eleccions generals a Balears, des de MÉS s'adverteix que una coalició amb Podem "ja no és una aposta segura a cavall guanyador" pel desgast que pateix aquesta formació com a alternativa estatal. I això carrega d'arguments els ecosobiranistes que volen presentar-se en solitari a les eleccions, que abans del 27-S ja eren majoritaris entre les bases, segons havien copsat els seus dirigents. Si els inconvenients d'anar amb Podem a les generals es mantenen vigents –diluir la marca de MÉS després dels bons resultats a les autonòmiques i municipals, i veure's arrossegat pel discurs estatal de Podem—, els avantatges –guany de vots per assegurar-se la representació a Madrid i tenir influència en una força que pot determinar el futur govern espanyol– ara no es veuen tan clars.

En tot cas, el debat dins MÉS s'ha mantingut viu fins ara i ha estat significatiu que la coalició no es pronunciàs abans del 27-S a favor de cap opció, perquè hi havia diferències entre IniciativaVerds, més propera a Catalunya Sí Que Es Pot (la candidatura impulsada per Podem i Iniciativa), i el PSM, que sí que es va posicionar clarament a favor de Junts pel Sí i de les CUP, i va reconèixer a més el caràcter plebiscitari de les eleccions al Principat. Els resultats donen més arguments als partidaris dins la coalició d'anar en solitari, una opció majoritària entre les bases i que ha crescut amb els recels cap a Podem per haver-se desmarcat de l'esquerra en el Parlament i votar amb el PP. MÉS ja ha obert el procés de primàries per triar els seus candidats al Congrés dels Diputats i el Senat. Les votacions estan fixades per al 31 d'octubre i de moment Antoni Verger ha anunciat que optarà a ser el cap de llista al Congrés.

"S'ha demostrat que funcionam millor com a Podem"

A la banda de Podem, els resultats de les eleccions catalanes també s'observen com un senyal negatiu amb vista a una coalició preelectoral per a les generals. La reacció ha estat voler reafirmar la seva marca i deixar clar que qualsevol acord suposaria que aquesta representàs la coalició. La seva portaveu parlamentària, Laura Camargo, ha dit així que la lliçó que extreuen del 27-S és que "s'ha demostrat que funcionam millor amb la marca Podem", i justifiquen haver-se presentat amb Iniciativa a Catalunya per cercar el suport d'una força ja consolidada en aquest territori. Des de la direcció estatal de Pablo Iglesias, després dels bons resultats obtinguts en coalicions semblants a les municipals, s'havia obert la porta a establir acords amb altres forces per a les generals en determinades comunitats. Entre aquestes s'havia assenyalat MÉS i les Balears.

Si Podem insistia a voler posar la seva marca per davant de cap altra en una eventual coalició, i aquest era d'entrada un dels principals esculls, Camargo ha remarcat això l'endemà de les eleccions catalanes i ha deixat clar que en cap cas renunciarien a la seva marca si arriben a un acord preelectoral amb MÉS. Ha dit així que el nom de la hipotètica coalició seria "Podem i alguna cosa mes", però sempre donant prioritat a la seva pròpia marca, perquè ha dit que aquesta acumula un "capital simbòlic" que s'ha d'aprofitar amb vista a les generals.

Respecte de les errades en l'estratègia de Catalunya Sí Que Es Pot, la portaveu de Podem al Parlament ha dit que "el procés s'hauria d'haver fet d'una altra manera, comptant més amb les bases". Una anàlisi que ha dit que s'hauria de valorar també en un eventual acord amb MÉS per a les generals, perquè no fos tan sols "un acord entre les direccions" de les dues formacions. Camargo ha afegit que la seva formació sempre el sotmetria "a una consulta ciutadana i a un procés participatiu", i que el missatge de Podem a Balears es manté a "donar suport a tot el que vulgui dir canvi i criticar tot el que sigui més del mateix i vella política".

stats