CIUTAT
Portada 23/09/2014

La restauració de la murada de Palma, completa tres dècades després

Madrid està disposat a invertir 5,6 milions per acabar el projecte monumental d'Elies Torres, que inclou la integració de la Porta del Camp. Mirau els plànols i la reconstrucció

Lluís Planas
2 min
El Baluard del Príncep, un balcó a la façana marítima. ISAAC BUJ

PalmaLa restauració de la murada de Palma i el seu entorn, un projecte monumental a la façana marítima de la ciutat iniciat l'any 1983 sota la direcció de l'arquitecte eivissenc Elies Torres, es completarà aviat. El Ministeri de Foment, a través de la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge, ha comunicat a l'Ajuntament de Palma la seva disposició per fer una inversió directa de 5.676.299 euros per executar de manera conjunta les tres darreres fases que resten per fer-se al baluard del Príncep (mirau els plànols i la reconstrucció). Aquest projecte inclou la integració de la Porta del Camp, de manera que es recuperarà l'antic pont d'entrada a la ciutat, es destaparan els seus set arcs i s'habilitarà per a vianants, com també quedarà tot l'espai, unit per una rampa, entre el fossat de la murada i els jardins de la plaça de la Porta del Camp. Així mateix, la reordenació urbana preveu que el carrer d'entrada des de les Avingudes fins a la Calatrava i el Temple es pugui ampliar amb un carril.

El baluard del Príncep ha estat la darrera zona de la murada a recuperar-se després que el projecte d'Elies Torres s'hagi anat executant de manera progressiva durant les tres darreres dècades, passant pel mandat de tots els batles de Palma en aquest temps, començant pel llenç de la murada situat a l'avinguda Antoni Maura i continuant després pel passeig de Dalt Murada, les Voltes, el baluard de Berard i la plaça Llorenç Villalonga. La restauració del baluard del Príncep va poder començar després de la demolició dels edificis militars que s'havien construït damunt. La primera part d'aquesta actuació es va inaugurar el mes d'octubre de l'any passat.

Ara només queden per executar-se les fases D (restauració del fossat i de l'antic pont de la Porta del Camp, 2.857.339 euros), E (reurbanització dels carrers Bastió del Príncep i Bala Rotja, 1.532.381 euros) i F (construcció d'un edifici integrat com a centre d'interpretació, 1.286.579 euros). El principal impuls al projecte és que el Ministeri de Foment es mostra disposat a finançar directament el global de les obres, de manera que l'Ajuntament les podrà executar a la vegada. Fins ara Cort anava demanant subvencions puntuals per a cada fase a través dels fons estatals de l'1% cultural.

Evitar la degradació de la part restaurada

El tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ha explicat que Foment ha entès que aquestes tres fases "conformen un projecte prioritari que té una unitat funcional, de tal manera que si no es realitzassin tot d'una es podria generar la degradació de les fases ja construïdes, que han suposat un importantíssim cost i que constitueixen una conquesta urbanística i cultural per a la ciutat de Palma". Per aconseguir el finançament estatal, l'Ajuntament ha d'assumir ara el cost de la redacció dels projectes bàsics i d'execució de les fases D i F, perquè els de la fase E ja estan enllestits per un cost de 179.365 euros. En total, Cort haurà de fer per això un desemborsament d'uns 665.000 euros, que Valls avançà que es podrien obtenir dels fons pressupostaris del Consistori a través de la Llei de capitalitat.

L'actuació final sobre el baluard del Príncep permetrà la recuperacióun hotel de cinc estrelles i 56 habitacions

stats