PALMA
Portada 06/01/2015

La renda antiga s'extingeix sense que Cort hagi fet els deures

A proposta de MÉS, el ple de l'Ajuntament havia aprovat estudiar mesures per compensar els comerços emblemàtics, però no s'ha fet res

Lluís Planas
3 min
AMB LA BARRERA MIG BAIXADA  La Bodega Morey, al carrer d’en Morei de Ciutat, ahir tenia la barrera mig baixada. En Javier i na Joana encapsaven el que quedava a dins.

PalmaL'extinció de l'anomenada renda antiga per als contractes comercials ha agafat l'Ajuntament de Palma sense els deures fets. Amb el 2015 ha acabat la pròrroga de vint anys establerta en la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) que permetia el manteniment de lloguers a preu econòmic a alguns establiments i comerços emblemàtics de Palma, que amb l'actualització del contracte que estan permesos a fer ara els propietaris dels locals poden estar més a prop del tancament o la desaparició. Era una situació prevista, per la qual cosa s'havien plantejat distintes iniciatives per intentar compensar o ajudar aquests negocis, amb l'objectiu d'evitar-ne la pèrdua, també per al conjunt patrimonial de la ciutat.

Fins i tot hi va haver un acord sobre això, per unanimitat de tots els grups en el ple de Cort, el mes de març passat. Va ser a proposta del grup de MÉS, després de comprovar els anuncis d'alguns comerços emblemàtics respecte de les seves intencions de tancar per l'extinció de la renda antiga a partir de l'1 de gener d'enguany. En aquells mesos acabava de tancar l’espardenyeria La Dama de Elche, un comerç fundat el 1950, i altres com el Bar Lírico, del 1930, avançaven que es plantejaven fer el mateix. Fa pocs dies ha tancat la Bodega Morey per aquest motiu.

Davant aquest degoteig, el portaveu ecosobiranista Antoni Verger plantejà al ple una sèrie de mesures per intentar evitar-ne la desaparició i, per tant, "la pèrdua de valor històric i comercial de Ciutat, a més d'un paisatge urbà amb valor, caràcter propi i atractiu". Entre les iniciatives incloses en la proposta de MÉS hi havia l'elaboració prèvia d'un registre oficial de comerços emblemàtics de Palma. Antoni Verger assegurà que les patronals Afedeco i Pimeco ja hi havien fet feina.

Mesures no aplicades

El grup de MÉS aconseguí arrancar el compromís i el vot favorable de l'equip de govern del PP, per part del tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, que assegurà així que es crearia una comissió municipal per estudiar mesures que compensassin d'alguna manera l'extinció de la renda antiga, com ara aplicar un pla de protecció que inclogués mesures de catalogació, a més d'"incentius i ajudes de tot tipus per mantenir l'activitat, promoció general i turística dels establiments". Un altre problema que pateixen alguns d'aquests comerços és la pressió immobiliària sobre els edificis on es troben ubicats. Per això, en la iniciativa també s'instava a una suspensió de llicències que congeli transformacions i actuacions urbanístiques que poguessin afectar o desvirtuar aquests establiments.

Però l'extinció de la renda antiga ja està en vigor, cap d'aquestes mesures ha estat aplicada i ni tan sols s'ha informat de cap treball en aquest sentit per part de la comissió municipal. Això ha provocat les queixes de l'impulsor de la iniciativa, el portaveu de MÉS, Antoni Verger. "El tinent de batle Jesús Valls és responsable, per la seva inacció, d'algunes situacions que ara ja pateixen alguns comerços de Palma per l'extinció de la renda antiga", ha sentenciat.

"Està clar que no es poden salvar tots els comerços i que cadascú té una problemàtica diferent", admet Verger, "però el ple havia aprovat l'estudi de tota una sèrie mesures per ajudar-los i no s'ha fet res", afegeix. L'ecosobiranista considera que des de l'Ajuntament es pot estar especialment vigilant per evitar qüestions com els canvis de llicència que permetin l'especulació i la pressió sobre els antics comerços, a banda de fer més campanyes de promoció per al petit comerç, "que durant aquesta legislatura ha vist com sí que s'han afavorit els projectes de grans superfícies que van en contra seva".

stats