CAS MÉTODO 3
Política 31/08/2013

La policia punxa la versió del PSC

Un informe diu que els socialistes van pagar per la gravació del dinar de Camacho, i el partit ho nega

Albert Martín Vidal
3 min

Barcelona.La Policia Nacional ha arribat a la conclusió que el PSC va pagar per l'enregistrament d'un dels dinars més famosos i menys secrets de la història recent de la política catalana. Un informe de 45 pàgines resumeix les investigacions d'aquest cos policial -triat en el seu moment pel PP de Catalunya com a policia instructora- en el cas d'espionatge polític de què van ser objecte la presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, i Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola. El document és molt explícit en aquesta qüestió: els socialistes haurien pagat 1.750 euros a l'agència de detectius Método 3 a canvi de la gravació.

L'informe, avançat ahir per la Cadena Ser, detalla que per acordar el pagament s'hauria celebrat una reunió el 15 de juliol del 2010 -el dinar havia tingut lloc el dia 7- a la seu del PSC, a la qual van assistir José Zaragoza -aleshores secretari d'organització del partit-, la gerent socialista i imputada en el cas, Lluïsa Bruguer, i l'extreballadora de Método 3 i també imputada Elisenda Villena.

La policia ha trobat documentació interna de l'agència en què, amb el títol "9 de juliol", apareixen els següents conceptes: "Preparació del dispositiu i col·locació en el lloc de la trobada, gravació i retirada del dispositiu, identificació posterior de la dona, escolta i resum del que s'ha parlat en el dinar, pagament del dinar". En total, 1.750 euros. La data no coincideix amb la del dinar, però l'enumeració encaixa amb el que, segons tots els indicis, va passar al restaurant La Camarga. Rubén Romero, advocat d'un dels imputats pel cas, sosté que el seu client va reservar la taula, va pagar, va posar la gravadora i la va retirar.

Qui va encarregar la gravació?

El dubte dels investigadors és si Método 3 va fer la gravació per iniciativa pròpia i després la va vendre o va enregistrar el dinar per encàrrec d'aquest partit o d'algú altre. En tot cas, segons l'informe policial, el PSC sabia que el dinar seria enregistrat. Això dinamita la tesi del PSC segons la qual el partit no va tenir res a veure amb la gravació, però deixa oberta la porta a la versió més estesa entre les diferents fonts coneixedores del cas: que l'enregistrament respondria a una coalició d'interessos entre Zaragoza i Camacho per destapar possibles delictes econòmics lligats a CiU. Ahir el convergent Jordi Turull va denunciar una "conxorxa" de socialistes i populars per "fer mal" a CiU i va instar l'exlíder del PSC José Montilla a donar explicacions al Parlament.

El PSC va negar un cop més que tingui cap mena d'implicació en la gravació i va demanar celeritat a la justícia. Método 3 s'hi va sumar amb un comunicat en què negava que hagués fet cap gravació "legal o il·legal" per encàrrec del PSC i va insistir que la contractació es va fer des de "l'entorn de Sánchez-Camacho". L'agència insistia també que l'enregistrament era legal perquè "una de les parts" que van participar en el dinar en tenia "ple coneixement".

Des de l'entorn d'Elisenda Villena s'assegura que la detectiu mai va participar en cap reunió amb Zaragoza i Bruguer per parlar de factures. Olga Tubau, advocada de Bruguer, va afirmar a l'ARA que la seva clienta "mai ha vist ni ha pagat cap factura" relacionada amb aquest cas i, fins i tot, va posar en dubte la veracitat de la suposada factura del PSC.

El PP, que ahir exigia al PSC que "doni la cara", no és l'únic que pot pagar un preu polític per l'escàndol. Zaragoza compareixerà en comissió parlamentària per parlar d'un cas que està sacsejant el partit, en ple pols intern pel posicionament sobre el dret a decidir. Jordi Martí, president del grup socialista a l'Ajuntament de Barcelona, va aprofitar per llançar des de Twitter un advertiment als que conviden el sector crític a abandonar el partit: "Al PSC no hi caben els que puguin haver espiat els adversaris".

stats