REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA
Misc 14/12/2013

Els partits no cobraran d'empreses

Rajoy prohibeix les donacions de persones jurídiques per evitar casos com el de Bárcenas o Gürtel

Salvador Almenar
3 min

València.El consell de ministres va donar ahir el vistiplau a les principals mesures del pla de regeneració democràtica i contra la corrupció anunciat a l'agost pel president espanyol, Mariano Rajoy. El "nucli essencial" d'aquest paquet d'iniciatives, com les va definir la portaveu Soraya Sáenz de Santamaría, recull dues prohibicions. La primera impedirà que les empreses o persones jurídiques facin donacions als partits, i l'altra prohibirà que les entitats financeres puguin seguir condonant-los deutes.

L'aprovació al Congrés d'aquestes dues mesures, que formen part de l'avantprojecte de la llei de control de l'activitat economicofinancera dels partits, obligarà a modificar la llei de finançament de partits, la de partits i la del Tribunal de Comptes, aquesta última amb l'objectiu d'agilitar i reestructurar l'òrgan fiscalitzador. Les dues primeres normes hauran de ser modificades perquè, fins al dia en què s'aprovi el decret, la llei permet que les empreses facin donacions a partits sempre que l'import no superi els 100.000 euros. Just la mateixa quantitat que els bancs poden condonar a qualsevol formació política.

Rajoy vol, amb aquestes reformes, millorar la imatge d'una classe política desprestigiada per culpa, entre moltes altres coses, del tracte preferent que els bancs han tingut amb els partits, als quals han refinançat crèdits i fins i tot perdonat deutes, i, sobretot, evitar que el seu partit torni a veure's esquitxat per casos de corrupció que en posin en dubte l'honorabilitat.

CiU i el PP, els grans receptors

Es tracta d'evitar que tornin a donar-se situacions com la del cas Palau, a Catalunya, o els casos Bárcenas i Gürtel, que investiguen el suposat finançament il·legal de CDC i el PP gràcies a les donacions d'importants empreses. Precisament, segons les últimes dades del Tribunal de Comptes, CiU i el PP aglutinen el 88,6% del total de les donacions entre el 2009 i el 2011. Concretament, la coalició va rebre 6,7 milions i els populars 5,9 milions. Molt més que el PSOE, que va ser la tercera força en aquest període que més diners va recaptar, amb 1,2 milions d'euros. Però el cert és que la norma no impedeix que les empreses segueixin subvencionant els partits a través de les seves fundacions, com ja fan ara. Només les obligarà a inscriure's al registre de partits per deixar clar el vincle, tal com s'havia demanat reiteradament.

La vicepresidenta va assenyalar que Rajoy aprova aquesta mesura perquè entén que "la manera lògica" de finançar els partits són les donacions de persones físiques, que es mantindran en la llei perquè formen part de la "llibertat individual".

La llei també regula la figura del tresorer i aclareix el règim de sancions, introdueix nous controls en la gestió dels recursos i reforça l'obligació de les formacions de presentar la comptabilitat al Tribunal de Comptes, i impedeix així que rebin subvencions les que no ho facin. Fins avui els seus informes que recollien irregularitats comeses pels partits tenien poc sentit, ja que l'ens no tenia capacitat sancionadora. A partir de l'any que ve -en què emetrà l'informe del 2012- ja podrà sancionar qui incompleixi la llei.

Antecedents per terrorisme

El segon avantprojecte regula funcions i obligacions d'alts càrrecs de l'Estat i estableix que cap condemnat per delictes contra les institucions i administracions públiques, també per terrorisme, podrà ser nomenat alt càrrec mentre no es cancel·lin els antecedents penals.

La norma, que pretén traslladar a la funció pública els "criteris d'idoneïtat de l'àmbit privat", també tancarà la porta amb la seva aprovació a condemnats per sentència ferma a penes privatives de llibertat o els que estiguin inhabilitats per la llei concursal, sanció penal o administrativa o condemnats per infringir la llei de transparència.

stats