IMPOST DEL TURISME SOSTENIBLE
Política 24/02/2017

Els hotelers defensen que l’ecotaxa discrimina

La FEHM s’enfada amb el Govern, a qui acusa de filtrar a la premsa la seva demanda judicial

Jaume Vinyas
2 min
EN DESACORD  El vicepresident, Biel Barceló, amb la presidenta de la FEHM, Inma de Benito.

PalmaNova topada entre el Govern i la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM) arran de l’impost de turisme sostenible. La presidenta de la patronal, Inma de Benito, va acusar ahir el departament que dirigeix Biel Barceló de filtrar a la premsa el recurs que va presentar contra l’ecotaxa el 13 de desembre passat. “L’ha filtrat el Govern, ja que fa dos dies que li varen traslladar la demanda per conèixer-ne la resposta”, va afirmar, i es va lamentar que “el Govern està demostrant que l’únic interès que té és el d’enfrontar la societat amb el sector turístic”, una actitud que, segons va dir, “no acabam d’entendre”.

En la demanda, segons publica Diario de Mallorca, els hotelers criticarien que es faci pagar un impost per les pernoctacions als turistes i que, en canvi, no es reclami als residents, que també contribueixen a la degradació del medi ambient. Aquest titular va provocar reaccions de rebuig entre alguns membres del Govern.

La portaveu, Pilar Costa, va replicar que l’impost “el paga tothom” qui vulgui pernoctar en algun establiment turístic de l’Arxipèlag, sigui estranger o resident. Tot i mostrar el “respecte” a la decisió de la patronal de recórrer davant la justícia, va lamentar que intenti tombar una mesura que s’ha aplicat “amb total normalitat, sense cap obstacle ni cap queixa per part dels usuaris”. Costa va assegurar que el Govern no comparteix “en absolut” el criteri dels hotelers. “Rebre més de 10 milions de visitants en una comunitat amb 1,4 milions de residents evidentment que té unes conseqüències territorials i ambientals”, va afirmar.

Abril i els papers de Panamà

Més lluny va anar el diputat de MÉS per Mallorca, David Abril. “Poques lliçons sobre imposts pot donar una gent addicta a l’enginyeria financera per poder extreure el màxim de recursos d’allà on s’explota el turisme i invertir-los en paradisos fiscals, va afirmar en un comunicat. “Per posar-ne alguns exemples”, va afegir, “el grup hoteler d’Escarrer té inversions en 22 paradisos fiscals, i la major part de grans cadenes hoteleres de les Illes tenen societats interposades a Panamà”.

L’ecosobiranista considera que “l’argument que l’impost és discriminatori perquè els europeus que ens visiten no tenen per què pagar per l’impacte ambiental del turisme és inconsistent, entre altres coses perquè els residents també el pagam”. “El que queda clar”, va afegir, “és que el recurs contra l’impost turístic és ‘postureig’ per fer veure a l’oligarquia hotelera que estan en contra del govern progressista, faci el que faci”.

Els hotelers, per la seva banda, es varen limitar a asssenyalar que el seu desig és que “ningú pagui l’impost, ni turistes ni residents”, i varen afegir que, “en qualsevol cas, és el Govern qui vol que paguin els residents” amb un impost que, segons asseguren, “pretén pal·liar el dèficit de finançament que pateix la comunitat autònoma”.

La FEHM subratlla que la intenció de la demanda és “continuar millorant la competitivitat de les Balears com a destinació turística”.

stats