CORRUPCIÓ A LA POLICIA LOCAL
Política 28/02/2015

125.000€ de fiança per evitar la presó

Miquel Pascual declara davant la jutgessa que investiga la trama de la Platja de Palma

Antònia Artigues
3 min
DAVANT LA JUSTÍCIA
 Miquel Pascual va passar a disposició de la jutgessa a primera hora de l’horabaixa i va ser interrogat fins aproximadament les 22 hores. Després, la magistrada va decretar el seu ingrés a la presó, eludible amb una fiança de 125.000€, i va ordenar que se li retiràs el passaport per tal que no pugui viatjar a fora de l’Estat.

PalmaEl cas de la trama de corrupció dins la Policia Local de Palma comença a fermar caps. Després de la detenció, al gener, dels policies que, suposadament, tenien relacions i negocis irregulars amb destacats empresaris d’oci nocturn de la Platja de Palma, ara els que es veuen obligats a donar explicacions a la justícia i s’han de defensar de les acusacions són els empresaris que, suposadament, s’haurien beneficiat del tracte de favor dels policies locals que ells compensaven amb prebendes, que podrien anar des de poder entrar i consumir als locals -amb un ‘table dance’ inclòs- a negocis que donarien beneficis als agents.

El primer amb el qual s’ha encetat aquesta part de la causa és un important empresari de la Platja de Palma, Miquel Pascual Bibiloni -un dels propietaris del grup Pabisa-, contra el qual la titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma va decretar anit presó incondicional eludible amb una fiança de 125.000 euros, retirada de passaport i prohibició de sortir de l’Estat. A darrera hora de la nit l'empresari va pagar els 125.000€ i pogué quedar en llibertat, això sí amb càrrecs.

Des de les cinc d’ahir horabaixa i fins ben entrada la nit, la magistrada instructora del cas, Carmen González, i el fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán el varen interrogar. Se li imputen almanco tres delictes: suborn -suposadament als policies locals-, prostitució i contra els drets dels treballadors.

L’interrogatori es produeix després de la pràctica d’escorcolls en les seves propietats i negocis, en els quals els agents actuants, per ordre de la jutgessa, s’emportaren abundant documentació, i després de la declaració d’alguns treballadors seus que podrien haver apuntat amb claredat que tenien l’ordre de donar el bon tracte als policies locals amics de l’empresari. Alguns dels policies han estat identificats com membres del GAP i de la Patrulla Verda detinguts al gener.

A canvi, l’empresari -com se sospita amb la resta dels que són investigats- tenia carta blanca per a les activitats del seu negoci i beneficis, com no ser inspeccionat o ser avisat mentre se sotmetia a control la competència.

Com ja apuntava la jutgessa en la resolució amb què justificà els càrrecs contra els policies detinguts al gener, en la primera part d’aquesta peça de la investigació, advertia que hi havia indicis rellevants que els policies havien afavorit determinats locals d’oci i prostitució, alguns dels quals es deia que pertanyen a “destacades persones i societats amb molt de poder econòmic i social”. El primer arrestat ho és i els noms dels altres, també.

Els locals dels empresaris que ara es troben en el punt de mira de la jutgessa i de la Fiscaila Anticorrupció tenien especial vigilància de seguretat dels policies, eren avisats d’inspeccions i els en realitzaven irregularment, a més de perdre’s denúncies administratives i fer els ulls grossos davant delictes contra la salut pública. El següent episodi que s’endevinava en la investigació era treure a la llum el nom dels empresaris i dels locals. Això ja està en marxa i el primer d’ells, Miquel Pascual Bibiloni, ja va ser detingut i té una ordre d’entrada a la presó eludible amb fiança.

Connivència

La jutgessa ja advertia aleshores que la connivència dels policies amb determinats empresaris beneficiava aquests davant la competència, perquè han d’invertir menys en seguretat, eviten la imposició de sancions o veuen com es traslladen a altres zones els carteristes que perjudicaven els seus clients o la molesta botellada. Hi ha indicis que els policies atorgaven aquests beneficis als empresaris ‘amics’.

La gestió dels serveis de seguretat de determinats locals o de les màquines escurabutxaques, la tapisseria dels establiments o la neteja dels locals i les assegurances, tramitacions de documentació per a treballadors... Són negocis que els policies implicats en la trama corrupta tenien a la Platja de Palma. A més de gaudir als locals d’alcohol, de menjar i, fins i tot, d’alguns serveis de prostitució.

Prop d’una vintena d’imputats entre policies locals de Palma, oficials i comandaments -a més del regidor de Seguretat Ciutadana, Guillem Navarro; el cap de la Policia, Joan Mut; l’excap Antoni Vera i l’exdirector general de Seguretat Enrique Calvo- figuren en la causa. De la implicació d’agents de la Policia Local en la banda dels Àngels de l’Infern es passà a la manipulació de les proves a oficial i després a les suposades relacions irregulars entre empresaris d’oci i un grup dels policies locals. Alguns dels agents estan imputats en diverses parts de la causa. Tot això, sense deixar de banda les denúncies per coaccions, amenaces i d’altres que han presentat al jutjat policies locals de Palma que col·laboren amb la justícia per a l’aclariment de la trama.

stats