PITIÜSES
Política 26/04/2015

Unes eleccions molt diversificades

La irrupció de noves formacions fa més incert que mai el resultat a molts municipis

Bea Roselló
3 min
CONCURRÈNCIA
 Quatre dels cinc municipis d’Eivissa tenen 21 regidors, excepte Sant Joan (13).

EivissaEivissa viurà, el proper 24 de maig, unes eleccions ben concorregudes als diferents municipis de l’illa. Però això només passarà a la major de les Pitiüses, ja que Formentera s’ha quedat al marge de l’eclosió de partits polítics que han sorgit en els darrers temps.

Així, quatre dels cinc municipis de l’illa tenen 21 regidors, excepte la localitat de Sant Joan, on actualment n’hi ha 13. Al consistori de Vila, el segon de Balears més gran en població, hi concorreran un total de nou formacions davant les set que ho faran a Sant Antoni o les vuit de Santa Eulària. A Sant Josep, per contra, hi concorreran fins a 10 formacions polítiques, entre les quals destaca el Moviment Liberal del Segle XXI, una agrupació impulsada i amb el suport de l’exalcalde del Partit Popular José Serra Escandell, que es va mantenir en el govern durant 24 anys seguits, malgrat haver estat denunciat en moltes d’ocasions per presumptes delictes urbanístics. Una altra de les noves formacions és Más Eivissa-Corsaris Democràtics, una coalició de partits en la qual el cap de llista és María Ángeles Mostazo, actual regidora a l’oposició del PSOE. De fet, i pel que fa a aquesta formació que es presenta en tots els municipis, els aspirants a primers edils són exmembres i exregidors del partit socialista tant a l’Ajuntament de Vila (amb Toni Roldán) com a l’Ajuntament de Sant Joan (amb José Luis Rodríguez).

Al municipi amb menor població, el de Sant Joan, amb 13 seients de regidors hi concorreran fins a cinc formacions. Tot i que el Partit Popular actualment té 12 escons i que la localitat de Labritja s’ha considerat sempre com un dels enclavaments amb més dificultats per a la resta de formacions, són molts els qui s’atreveixen a jugar per prendre el lloc a l’actual alcalde Antoni Marí Carraca. Al costat del PSOE, també participaran en les properes eleccions la coalició Más Eivissa-Corsaris Democràtics, Partit Renovador d’Eivissa i Formentera (PREF) i Guanyem Eivissa.

A Santa Eulària, terreny també dels populars, són vuit les candidatures presentades davant la Junta Electoral de zona. D’aquestes, en destaquen UPyD, Esquerra Republicana-Eivissa Sí, Alternativa Insular, Guanyem Santa Eulària, Más Eivissa-Corsaris Democràtics, Moviment Ciutadà EPIC i, per descomptat, PSOE.

Sant Antoni, contràriament, és el municipi amb menor diversificació de partits per darrere de Sant Joan. El motiu es troba en el fet que certes formacions com Guanyem o Esquerra Republicana han mostrat el seu suport a l’incipient moviment ciutadà Reinicia Sant Antoni, una agrupació de gent jove que porta un temps denunciant “el turisme de borratxera” o la gestió de l’equip de govern en matèria urbanística, entre d’altres. Es tracta d’un moviment ciutadà que va sorgir arran del descontentament d’un grup d’amics amb la manera de fer política a Sant Antoni. A Reinicia Sant Antoni, també se li suma, a més del PP i del PSOE, El Pi-Proposta per les Illes (actualment amb dos regidors a la corporació municpal), UPyD, PREF i la coalició Más Eivissa-Corsaris Democràtics. En aquest àmbit, el Partit Popular torna a recuperar qui ja va ser batle de Sant Antoni i actual senador, José Sala, mentre que el PSOE ha optat per José Tur Cires, gerent del club nàutic del municipi i exbanquer.

A Eivissa, concorreran a les eleccions el PP, amb l’actual alcaldessa al capdavant, Virginia Marí, que ha realitzat una llista al marge de les preferències i imposicions del partit, segons ha manifestat. Tot i que en els comicis passats, Marí era la número 14 i va acabar sent alcaldessa després de tres anys convulsos al consistori, el partit ha dipositat tota la confiança en ella amb la intenció que no es torni a repetir la successió de dimissions de la present legislatura. Amb el Partit Popular hi competiran també el PSOE, Moviment Ciutadà EPIC, Más Eivissa-Corsaris Democràtics, el PREF (exsocis de govern dels populars), UPyD, Esquerra Republicana-Eivissa Sí, Alternativa Insular i Guanyem Eivissa, amb el dj Joan Ribas de cap de llista.

stats