CRISI DE GOVERN
Política 27/11/2014

La corrupció tomba Ana Mato

La ministra dimiteix en ser assenyalada pel jutge com a beneficiària de diners de la trama Gürtel

Pedro águeda
4 min

BarcelonaEn plena crisi del bipartidisme que ha governat Espanya les últimes tres dècades, la corrupció ha escombrat un ministre espanyol per primera vegada en catorze anys. La titular de Sanitat, Ana Mato, va renunciar al càrrec set hores després que fos assenyalada pel jutge Pablo Ruz com a beneficiària de fons procedents d’una organització criminal. Els indicis del seu entorn apuntaven durant tota la tarda en la direcció contrària, però finalment Mato va cedir i va estalviar a Rajoy l’escena que es podria haver viscut avui: el president del govern espanyol defensant al Congrés que el seu partit és l’única opció per acabar amb la corrupció i, des dels escons de l’executiu, fent-li costat la ministra assenyalada per la justícia com a beneficiària, “a títol lucratiu”, de fons procedents de la trama Gürtel.

“No vull, de cap manera, que la meva permanència en aquest càrrec pugui ser utilitzada per perjudicar el govern d’Espanya, el seu president, ni tampoc el PP”, deia el breu comunicat que va servir d’epíleg de la ministra. L’últim membre d’un govern central que va deixar el càrrec per un cas de corrupció va ser Manuel Pimentel l’any 2000. Els adversaris de la política conservadora li atribueixen com a única qualitat la seva fidelitat al president. Ahir en va fer gala per última vegada com a ministra.

Instrucció acabada

El cas Gürtel és una bomba de rellotgeria per al PP des que va esclatar el 6 de febrer del 2009. I ahir l’explosió va afectar de ple un membre del govern. Amb la seva interlocutòria, el jutge Pablo Ruz dóna per acabada la instrucció de la peça central: la investigació d’una trama d’empresaris que obtenien adjudicacions de polítics del PP, majoritàriament de la Comunitat de Madrid, a canvi de pagaments irregulars. Un d’ells era Jesús Sepúlveda, alcalde de Pozuelo de Alarcón, la ciutat més rica d’Espanya. En el moment dels fets Sepúlveda estava casat amb Ana Mato, llavors a l’aparell del partit.

La investigació ha determinat que Sepúlveda va rebre 732.640,37 euros de la trama corrupta. D’una part substancialment més petita se n’hauria beneficiat l’actual ministra de Sanitat, juntament amb altres membres de la família. Entre les 205 pàgines de la interlocutòria es detalla que una de les societats de la trama, Pasadena Viajes, va pagar 50.331,82 euros a la família en vols, viatges de tren, nits d’hotel i lloguer de cotxes. La trama de Francisco Correa va pagar les despeses de dues festes infantils i una comunió, totes celebrades al domicili familiar amb actuació de pallassos i llançament de confeti. Les festes van costar 5.107,9 euros, procedents de la caixa B de Correa. El detall arriba fins a una bossa Louis Vuitton, de 610 euros, que segons Ruz, era per a la ja exministra.

Ahir Ruz va donar a les parts un termini de 30 dies perquè sol·licitin l’obertura de judici oral o, si s’escau, l’arxivament de la causa. La foto -ja impossible després de la dimissió- de Mato escoltant Rajoy en el ple sobre corrupció d’avui al Congrés no hauria sigut l’únic maldecap del govern. En els pròxims mesos, i si la sala penal no corregeix Ruz, Ana Mato haurà d’acudir al judici per la peça central del cas Gürtel. No ho farà en qualitat d’acusada, però. Ruz no atribueix a Mato cap delicte, però sí haver-se’n beneficiat.

Aquesta qüestió apareixia destacada expressament en el comunicat de dimissió de Mato. L’exministra ha de nomenar advocat per defensar que desconeixia l’origen dels diners. Si no ho aconsegueix i Sepúlveda resulta condemnat, haurà de tornar la quantitat que el tribunal consideri durant la vista oral. Si se segueix l’exemple de judicis recents celebrats a l’Audiència Nacional, Mato haurà d’acudir en persona a la vista, encara que no s’asseurà al costat dels acusats.

La interlocutòria resulta demolidora per a la història del PP. El jutge assenyala 43 presumptes responsables d’onze delictes, i una vintena són antics càrrecs de la formació conservadora. En formen part tots els responsables de les finances del partit en trenta anys: Ángel Sanchís, Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas. També hi figura l’exviceconseller de Presidència d’Esperanza Aguirre, Alberto López Viejo, i l’alcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega. La taca per al PP no s’atura aquí. Igual que passa amb Mato, Ruz assenyala el partit com a responsable a títol subsidiari. És a dir, que va ser la formació qui es va beneficiar del diner negre de la trama, que va sufragar despeses del PP de 236.864 euros.

Acebes ja no està imputat

Només una figura del PP va poder respirar ahir amb cert alleujament. El jutge va aixecar la imputació d’Ángel Acebes per apropiació indeguda en grau d’omissió, en referència a la compra d’accions de Libertad Digital amb diners de la caixa B del partit. El jutge Pablo Ruz es veu obligat a exculpar l’exministre perquè no hi ha indicis suficients que conegués l’operació -com va declarar Luis Bárcenas-, però aprofita per recalcar la “superioritat jeràrquica” que tenia sobre l’extresorer com a secretari general del PP i per denunciar que no va exercir el seu “deure especial de control o vigilància”.

stats