ELECCIONS EUROPEES
Política 28/04/2014

25-M: assaig autonòmic als fortins del PP

Salvador Almenar /quim Torres
4 min
EN HORES BAIXES El president Alberto Fabra veu perillar l’hegemonia del PP al País Valencià.

Primer gran test electoral abans del 2015 per a un Fabra debilitat

Els valencians es preparen per a un seguit de cites electorals que poden canviar el rumb del país després de dues dècades de governs del PP. Tots els partits han marcat en els seus calendaris el 25 de maig com un dia clau que determinarà el to dels seus discursos de cara a les eleccions municipals i autonòmiques de la primavera del 2015. Les europees -tan irrellevants en altres ocasions- seran fonamentals per calibrar no només quines forces polítiques tindran representació al Parlament Europeu sinó també per comprovar si les enquestes són encertades i la davallada del PP podria permetre, en efecte, un govern d’esquerres al País Valencià.

En aquest context, els partits valencians encaren aquestes eleccions amb objectius i perspectives ben diferents. El PP, per exemple, hi concorre amb un ull posat a Brussel·les i l’altre al Palau de la Generalitat Valenciana. Per això, la formació liderada per Alberto Fabra vol minimitzar costi el que costi el desgast per la gestió de la crisi i evitar una patacada escandalosa a les urnes, com auguren alguns sondejos. No tant pel que pugui suposar per a la candidatura europea del PP com per la sensació de desànim que crearien uns mals resultats en el seu electorat.

Al PP valencià són conscients que, tot i que la participació en les europees és menor que en unes autonòmiques, aquests comicis són ara per ara el millor termòmetre per saber amb quin suport social compten. Sobretot el seu líder i virtual candidat a la presidència de la Generalitat, Alberto Fabra, que se sotmetrà per primera vegada a un autèntic examen a les urnes, ja que quan es van celebrar les eleccions espanyoles del 2011 només feia quatre mesos que ocupava el càrrec.

Conscients que la crisi, la corrupció i el tancament de Radiotelevisió Valenciana anirà en contra dels seus interessos, Fabra no vol perdre cap vot i, per això, al partit han ideat una campanya electoral semblant a la d’unes autonòmiques per mobilitzar els seus votants habituals. Ahir va tenir el tret de sortida amb una convenció a Castelló de la Plana i molt probablement s’acabarà amb un míting a la Plaça de Bous de València.

El PSPV vol un punt d’inflexió

La resta de partits volen aprofitar les hores baixes que travessa el PP i mesurar les seves forces pensant ja en un futur relleu al capdavant del govern valencià. Els socialistes volen que les europees signifiquin un punt d’inflexió que posi fi a 20 comicis seguits quedant per darrere del PP, encara que les enquestes vaticinen que el PSPV seguirà baixant a causa de la crisi del bipartidisme.

Molt més optimistes són les previsions per a Esquerra Unida, que gairebé segur aconseguirà un escó, per a la diputada de les Corts Valencianes i número 4 de la llista al Parlament Europeu, Marina Albiol. També Compromís confia a guanyar l’escó per a l’encara alcalde de Burjassot i candidat a l’Eurocambra, Jordi Sebastià.

Els resultats que obtingui UPyD al País Valencià també es miraran amb lupa, ja que, projectats en unes autonòmiques, podrien ser clau perquè el PP seguís governant a partir del 2015 gràcies a un acord amb la formació de Rosa Díez.

Bauzá vol demostrar que no té desgast en uns comicis sense rival

Les eleccions europees passaran a les Balears sense pena ni glòria. Per primer pic en molt temps, només una candidata de les Illes, la popular Rosa Estaràs, serà a l’Eurocambra. Els socialistes, almenys de moment, no es mouen. I els ecosobiranistes de MÉS ni s’hi presenten. El PP juga tot sol. I en aquest escenari, el president balear, José Ramón Bauzá, pretén demostrar que no pateix el desgast que se li suposa amb vista a les eleccions que realment li importen: les autonòmiques i municipals del 2015.

Bauzá ha començat a preparar el terreny per minimitzar el qüestionament intern i extern a les seves actuacions i ha iniciat una campanya per intentar reconciliar-se amb els sectors més regionalistes del partit, que representen un seguit de batles de la Part Forana de Mallorca i suposadament els seus votants més rurals. Malgrat que s’ha caracteritzat per polítiques que retallen la presència de la llengua pròpia en àmbits com l’escola, l’administració i els mitjans públics, ara intenta aparèixer com un defensor de la mallorquinitat ( lo nostro ) a força d’atiar l’anticatalanisme.

És en aquest context que ha aturat algunes de les actuacions més criticades tant internament com externament. La polèmica Llei de símbols, ja aprovada i que persegueix amb multes els que pengin llaços amb les quatre barres a les escoles, ha quedat a mitges. El Govern balear ha aturat el decret que la desenvolupava i que pretenia redreçar els acords de molts ajuntaments, bona part dels quals del PP, que han declarat la senyera com a símbol d’interès local per evitar la llei. Amb unes eleccions a prop, Bauzá s’estima més tenir la Part Forana al seu costat que no pas enfront.

En les seves intervencions, el president minimitza els conflictes que l’han acompanyat durant el seu mandat, com el de l’ensenyament, encara no resolt. Ha reconduït la protesta contra les prospeccions petrolíferes previstes a prop de les Illes sumant-s’hi. I emfatitza, en canvi, els missatges optimistes sobre la recuperació econòmica. Si l’oposició li retreu el seu poc pes davant Madrid, el govern destaca com un èxit de Bauzá davant Mariano Rajoy el fet que el PP hagi situat una candidata balear en el número 7 de la llista al Parlament Europeu.

Perdran vots

Els populars saben que a les Illes perdran vots -el 2009 en va sumar 112.191, el 43,81%, cinc punts més que els socialistes-, però ho atribueixen a una tendència general de desgast dels dos grans partits estatals. Malgrat això, la previsió és que guanyaran i l’oposició no podrà fer una lectura positiva dels resultats. MÉS, la tercera força, no s’hi presenta i demana el vot per a Esquerra i per a Compromís. I el PSIB, sense candidat en llocs de sortida a la llista del PSOE, fa una campanya de baixa intensitat, almenys de moment, i espera mantenir la mobilització assolida en les seves primàries.

Si guanya el PP, com és previsible, en farà una lectura en clau autonòmica. Destacarà que continua sent el partit més votat, que Bauzá no té desgast, que la població valora la recuperació econòmica i que l’oposició està radicalitzada. El guió ja està escrit.

stats