LA PROPOSTA, A DEBAT
Política 26/04/2015

Tornar els doblers, la mesura més concreta contra la corrupció

Tots els partits coincideixen que cal acabar amb aquesta xacra

Jaume Perelló
3 min
Els nombrosos casos de corrupció que han viscut les Illes, molts dels quals tingueren lloc durant la presidència de Jaume Matas, han indignat la població.

Palma“El senyor Bauzá representa la lluita contra la corrupció clara i ha transmès a la societat un missatge de total transparència”, va dir la diputada Mabel Cabrer fa uns mesos amb referència al canvi en matèria de corrupció que ha intentat impulsar l’actual president del major partit de Balears.

I és que José Ramón Bauzá ja va voler marcar les diferències amb un partit que, al llarg dels anys de Govern, s’ha vist implicat en diferents escàndols que han acabat amb condemnes com, fins i tot, la de l’anterior president Jaume Matas.

La mesura de no dur imputats a les llistes electorals ja va ser impulsada per Bauzá el 2011 i ara repeteix, tot i els inconvenients que li ha provocat aquest compromís en algunes candidatures municipals.

Tots els partits polítics consideren vital acabar amb aquesta xacra, conscients de la indignació ciutadana per les conductes irregulars que encara coegen a diferents jutjats. El PSIB afirma, en el seu programa, que “aquesta situació ve generada en gran part pels casos de corrupció que afecten una petita, però molt visible zona de l’esfera política”, i recorda que ja són 29 les condemnes per corrupció “que no han afectat cap polític de la nostra formació”.

Els socialistes plantegen mesures molt concretes en el seu programa, de les que destaca especialment el compromís que els condemnats per delictes de corrupció “hagin de respondre amb els seus béns” del mal provocat a l’administració pública. Igualment, també asseguren que és molt important posar fi a “les portes giratòries”, és a dir, a les anades i vingudes de càrrecs públics cap a empreses que puguin haver estat beneficiades per decisions de l’Administració, per la qual cosa es podria interpretar la incorporació d’un càrrec públic com una compensació.

Tornar els doblers

Per part seva, MÉS defensa la dotació de més recursos econòmics a la Fiscalia Anticorrupció i també proposa que “cap persona imputada i amb mesures cautelars imposades per un jutge formi part del Govern balear o insular”. A més de retirar reconeixements als condemnats, també exigiran el retorn dels fons malbaratats.

En aquesta línia, proposen establir un règim d’incompatibilitats encara més “clar i contundent”. Els ecosobiranistes consideren que una altra manera de lluitar contra la corrupció és la penalització als contractistes que s’hagin involucrat activament en conductes il·legals.

El Pi han insistit públicament en la necessitat que les institucions i també els partits polítics recuperin la credibilitat; per això, defensen una actuació contundent contra la corrupció i proposen que se signi un acord amb l’entitat Transparència Internacional, per tal de donar més llum a la gestió dels recursos públics.

Per part seva, Podem creu que la transparència ha de regir totes les institucions públiques, i, com d’altres formacions, aposta també per un “control públic dels béns i del patrimoni dels polítics per evitar enriquiments il·lícits”.

“Necessitam una societat que promogui l’honestedat i que s’allunyi de la corrupció”, afirmen des de Guanyem, formació que també té un bon grapat de propostes concretes: “Hem de posar fi a l’acumulació de càrrecs, limitar els sous i mandats, establir mecanismes efectius de control dels responsables públics, tallar les connexions subterrànies entre l’economia especulativa i la política”, afirmen.

A més, Guanyem creu que és necessari desenvolupar “nou contracte ètic entre ciutadania i representants”.

Ciutadans també ha insistit en la necessitat de lluitar contra les pràctiques irregulars de polítics i funcionaris. A més de propostes que coincideixen amb d’altres partits, com la retirada dels càrrecs públics a tots els imputats relacionats amb causes de corrupció fins que s’aclareixin, el partit que a Balears lidera ara Xavier Pericay ha anunciat, en l’àmbit estatal, que aspira a “prohibir que les empreses facin donacions als partits i a reduir a un màxim de 50.000 € el que poden aportar les persones físiques”.

stats