SONDEJOS PETROLÍFERS
Política 13/04/2014

Taca humana A la Platja de Palma contra les prospeccions

Prop de 1.000 persones vestides de negre i enllaçades reclamen que el Govern es comprometi amb el “no als sondejos”

Anna Mascaró
3 min

PalmaProp de 1.000 persones es manifestaren ahir dematí a la Platja de Palma contra les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània. Totes vestides de dol, portant cartolines negres i fent l’ona, pretenien simbolitzar, mitjançant una cadena humana, la fosca taca de petroli que podria arribar a la costa si es permetessin els sondejos al golf de València. La “marea negra”.

Amb un esperit festiu acompanyat de dimonis, botzines i batucada, famílies, veïns de la Platja de Palma i molta gent jove reclamaren el compromís del Govern amb el no ciutadà a les prospeccions. “Balears diu no” va ser un dels lemes d’un dematí de consignes que evitaven volgudament qualsevol al·lusió política. Així ho demanaren els organitzadors, que esperen que el PP balear, que fins ara ha votat a favor i en contra d’aturar les prospeccions, faci la passa definitiva cap al seu bàndol.

Entitats

La Plataforma de veïns i comerciants de la Platja de Palma organitzà la protesta amb el suport de l’associació Balears diu No, la delegació a Balears de la Reial Lliga Naval Espanyola, Greenpeace, el GOB i la Fundació Deixalles. Es mostraren satisfets amb la participació, tot i que sigui menor a la de les protestes més multitudinàries de finals del mes de febrer, en què es pogueren veure membres del PP i del Govern, incloent-hi el president José Ramón Bauzá. Cal tenir en compte que aquesta mobilització coincidia amb la Marxa per l’Educació i que això podria haver fet disminuir el nombre d’assistents a la cadena humana.

Enrique Salvà, president de la Plataforma de veïns i comerciants de la Platja de Palma, admeté que “evidentment” no es varen complir les expectatives de participació, ja que l’acte “estava pensat per omplir tota la Platja de Palma, d’onze quilòmetres de longitud, i això no s’ha fet”. No obstant això, es mostrà optimista i afirmà que “el més important no és si a la manifestació d’avui en concret hi ha hagut més o menys gent, sinó el fet que això és un punt i seguit, i que això reflecteix que hi ha una preocupació al carrer. No aturarem les mobilitzacions fins que es faci un informe d’impacte mediambiental negatiu sobre els sondejos”, sentencià.

Turistes i polítics

Aprofitant la calor d’un dissabte d’abril al migdia, la platja estava transitada de turistes i venedors d’ulleres d’imitació que es miraven l’espectacle amb distància. Alguns, una vegada acabada la cadena humana, s’acostaren a demanar per què es protestava. “No sé per què us posau així; si trobàssin petroli, ens faríem rics”, ironitzà un passejant de la platja. Pel que fa als polítics, s’hi veieren poques cares conegudes: la portaveu educativa del PP al Parlament, Aina Aguiló; el regidor del PSIB-PSOE, José Hila, i els líders d’El Pi, Jaume Font i Pep Melià. “El Govern diu una cosa aquí i una altra a Madrid”, protestava una participant en la cadena. “Volem que es defineixi perquè, si juga a l’ambigüitat, com l’hem de creure?”.

Mentre els manifestants enfilaven cap a casa, encara tingueren l’oportunitat d’adquirir una camiseta de l’associació Balears diu No.

L’organització de la “marea negra” va ser força caòtica, perquè, en no especificar un punt de trobada en concret, hi hagué manifestants que no acabaren d’arribar a la cadena humana, perduts en algun punt de l’extensa Platja de Palma. Un pic conclosa la protesta, encara hi arribava gent.

stats