ENTREVISTA
Política 26/04/2015

Santiago Tadeo: “Governi qui governi, segur que no modificarà el projecte de la carretera general”

Llorenç Allès
5 min
Santiago Tadeo: “Governi qui governi, segur que no modificarà el projecte de la carretera general”

MaóSantiago Tadeo aspira a repetir com a president del Consell de Menorca després de les eleccions de maig. El candidat del PP, igual que molts càrrecs del partit, fa bandera de la gestió econòmica d’aquests anys com a principal argument electoral. Els seus detractors, en canvi, li recorden polèmiques com la de la carretera general, el model territorial o les retallades en sectors públics estratègics.

Amb quin bagatge us presentau?

Han estat quatre anys molt complicats a qualsevol administració. Hem fet part de la feina que volíem fer, amb uns resultats positius. El nostre propòsit era la reactivació econòmica, i està al mig del carrer, igual que un petit canvi del model econòmic de Menorca. Allò que ara vull és consolidar aquesta tendència.

Sembla que el PP es presenta a les eleccions amb l’economia com a únic argument.

No és així. La millor política social és la creació de llocs de treball. Volem que el departament de Benestar Social continuï creixent. Hem passat una situació molt difícil, i és cert que s’han fet ajustos necessaris als pressupostos de les administracions. Però ara, amb la reactivació econòmica existent, s’ha d’aconseguir defensar els dos pilars bàsics de la nostra societat: educació i sanitat. Ens hem d’oblidar de grans infraestructures que es van fer en èpoques passades i dedicar els recursos a aquests àmbits.

Que sigui el PP qui digui que s’ha d’invertir en educació i sanitat sona com a mínim estrany, ja que ha estat el PP qui ha retallat precisament en aquests dos àmbits.

El sistema educatiu se’ns ha posat en contra, però no només pel tema de les retallades, sinó pel trilingüisme, que nosaltres continuam defensant. Si en matèria pressupostària no s’hagués fet allò que es va fer, segurament hauríem perdut encara més i potser estaríem en una situació semblant a la d’altres països europeus.

Parlau també d’oblidar grans infraestructures. La major obra que s’està fent actualment a Menorca és la reforma de la carretera general. Aquest projecte prosseguirà?

El que es fa a la carretera és un model que ja funciona a Menorca, amb l’afegit que té menys impacte ambiental i ocupa menys espai que el desviament d’Alaior o el de Ferreries. No es fa res nou. Les rotondes de dos pisos no existeixen, són invencions de determinades persones. Són canvis de sentit a doble nivell. Tenc molt clar que, en el cas que governin uns altres a partir del maig, no es tocarà ni una coma d’aquest projecte, perquè és la intervenció mínima possible. Esper que, independentment de qui presideixi el Consell a partir de juny, s’oblidi del desdoblament, perquè aquesta actuació serà suficient.

Us sentiu part de l’anomenada per alguns casta?

Cada dia a les vuit del matí som al Consell. Des de finals d’agost no he tingut ni un cap de setmana lliure i som una persona feinera, i qualsevol que s’ha volgut reunir amb mi ho ha fet en un termini no superior a deu dies. Si aquesta dedicació als ciutadans és casta, som casta, però som de la casta dels feiners.

Podem i Ciutadans presumeixen d’una nova manera de fer política, més participativa i oberta.

Poden presumir d’açò. Jo em qued amb els fets, aconseguint que tothom es pugui acostar al nostre partit. Hem arribat a les administracions i hem demostrat que governam de manera diferent. A mi no em serveix que gent que ha comandat a Menorca durant 12 anys digui que hi ha una altra manera de governar. Per què ells no ho van fer? Nosaltres vam decidir no emprar el cotxe oficial, reduir l’estructura política, dietes i viatges, i ho hem fet. És una realitat, no una promesa.

Però la gent al carrer sembla que no té la mateixa sensació i demana un canvi...

Aquí s’ha aplicat una altra manera de governar, però en altres llocs no. I desgraciadament a tots els polítics ens pesa el tema de la corrupció, que a mi personalment em fa vergonya, començant per la que hi ha hagut al meu partit.

Al PP de Menorca li fa més mal electoralment allò que ha fet el PP arreu d’Espanya que no les propostes d’altres formacions polítiques?

Crec que el menorquí votarà al seu ajuntament, al Consell i també al Parlament per allò que els partits fan a Menorca. Estic convençut que tant al votant d’esquerra com al de dreta allò que li fa més mal són els casos de corrupció que hi ha hagut en moltes formacions polítiques.

I com ho fa el PP per desfer-se de les ombres de Matas, Ratos, Bárcenas i tants altres?

Jo no m’he de desfer de cap ombra, és el ciutadà qui ha de percebre que qui gestiona ho fa de manera honrada, com ho intent fer jo. S’han d’explicar les coses, ser transparent i pensar que qualsevol euro que es gasta és de tots els ciutadans. Jo vull posar un gra d’arena perquè els joves que governin en el futur no els passi que, passejant pel carrer, et mirin malament pel simple fet que ets polític. Hem de llevar qualsevol ombra de dubte de males pràctiques i decantar de qualsevol càrrec públic qui caigui en aquest error.

Les enquestes us donen com a guanyadors a Menorca, però no amb majoria suficient per governar sols.

Les enquestes són enquestes i no em preocupen pel que em pugui afectar a mi personalment, sinó pel que pugui significar per Menorca. M’agradaria consolidar aquest canvi de model econòmic sota el paraigua de Reserva de la Biosfera. Al principi d’aquest mandat ens van dir que tenir majoria absoluta no ens legitimava per fer el que volguéssim, i és cert. Cap polític està legitimitat per fer el que només ell vulgui, però sí que estàvem legitimitats per governar i aplicar les polítiques que creguéssim més oportunes. Perquè si no, menys legitimitat estava abans un pacte entre PSOE i PSM que no havien guanyat les eleccions i duplicaven els càrrecs electes.

Molts partits de l’esquerra estan renunciant a les sigles i es presenten com a plataformes ciutadanes amb una important implicació de la societat civil. Com ho veis?

Allò important, més que les sigles, és tenir clars els principis i els valors. Açò permet llançar un missatge, i nosaltres el tenim com a partit que defensa el mateix a tots els llocs. Hi ha altres formacions polítiques que no tenen missatge i el seu únic objectiu és treure el PP de les administracions. Els ciutadans han de saber-ho, perquè el 24 de maig només tindran dues opcions. O bé votar el PP per consolidar la reactivació i continuar canviant el model econòmic de Menorca o bé tornar al que hi havia abans o pitjor, ja que seria necessari el pacte d’una esquerra que no dóna un missatge clar perquè no el té i que segurament seria més radical perquè ara hi ha formacions més a l’esquerra del que hi havia abans.

Al PP li ha sortit el seu Podem particular amb la pujada de Ciutadans?

A Menorca no es presenta Ciutadans com ho fa en l’àmbit espanyol. El discurs de Ciutadans intenta captar vots a cada banda de l’espectre polític. Fins ara es deia que el PP no tenia partits amb qui pactar, i potser ara ja en tindrà.

stats