SERVEIS SOCIALS
Política 01/08/2015

Santiago demanarà a Madrid recuperar les valoracions de dependència de 2007

Durant el primer any de mandat de l’executiu de Mariano Rajoy, es produí una revisió “a la baixa” de les valoracions que establia la llei per atorgar els graus de dependència dels beneficiaris

Ara Balears
2 min
/ISAAC BUJ

PalmaLa consellera d’Afers Socials, Fina Santiago (MÉS), demanarà al govern central la modificació dels barems de dependència per tornar als que utilitzaven l’any 2007. Durant el primer any de mandat de l’executiu de Mariano Rajoy, es produí una revisió “a la baixa” de les valoracions que establia la llei per atorgar els graus de dependència dels beneficiars, segons explicà ahir Santiago, que advertí que això es va fer “sense cap tipus de consens” amb les comunitats autonòmes i que provocà “situacions sense sentit amb pèrdua de drets a serveis i prestacions per dependència fins ara consolidats”.

La consellera manifestà que la revisió de les valoracions s’imposà a través d’un decret d’obligat compliment per a les comunitats autònomes, però que “el que podem fer des del Govern balear és donar instruccions als avaluadors, perquè, en cas d’interpretació de la norma, aquesta sempre sigui a favor del beneficiari, i també política”. Sobre això darrer avançà que sol·licitarà la recuperació de les valoracions de 2007 en el Consell Interterritorial de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Gent gran i infants afectats

Els barems actuals classifiquen la situació de dependència en una única divisió en tres graus: dependència moderada, severa i gran dependència. Santiago adverteix que hi ha beneficiaris de la llei que s’han vist especialment perjudicats, perquè havien aconseguit un grau de dependència ja consolidat que després de la revisió han perdut per la nova valoració a la baixa. “Això afecta, per exemple, persones grans que tenien assignada una residència que ara se’ls ha retirat”, explica la titular de Serveis Socials. “Es troben que han de començar a pagar un preu elevat per mantenir la plaça a tornar a ca seva”.

La consellera també denuncia els casos que afecten menors, que, amb les ajudes que rebien els seus pares, poden haver millorat en la seva autonomia, perdut un grau de dependència en l’última valoració i, per tant, deixar de tenir els recursos econòmics o assistencials que havien provocat aquesta millora. “És un sense sentit i un patiment per a les famílies”, insisteix. La consellera també demanarà al govern central que els barems no tenguin caràcter retroactiu, per tal d’evitar que es puguin perdre drets consolidats, com el dret a una plaça residencial o reduir la prestació econòmica que rebien fins ara.

stats