CAS NÓOS
Política 21/05/2016

Roca nega les acusacions del jutge Castro

L’advocat de la infanta Cristina considera “sorprenent i inexplicable” l’actitud de l’instructor

Ara Balears
3 min
Roca, durant la conferència inaugural del màster d’advocacia de les Illes Balears.

PalmaL’advocat de la infanta Cristina al cas Nóos va negar, a través d’un comunicat, les acusacions que li fa el jutge instructor, José Castro, en un escrit enviat al jutge de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz. Miquel Roca, un dels pares de la Constitució, assegura que “mai, ni directament ni indirectament”, ha proposat cap entrevista secreta ni confidencial al magistrat. D’aquesta manera, Roca desmenteix la versió de Castro, qui l’acusa d’haver intentat pactar una trobada en un lloc secret l’any 2013, poc abans que es decidís la imputació de la infanta Cristina. L’escrit de Castro es va conèixer ahir i va ser remès a Pedraz en el marc de les investigacions al sindicat d’ultradreta Manos Limpias. Castro assegura que recordà aquesta proposició quan els mitjans de comunicació es feren ressò de la presumpta extorsió de Manos Limpias als advocats de la infanta per, a canvi de doblers, retirar l’acusació contra ella. Roca, en canvi, considera “inexplicable i sorprenent” que apareguin aquestes informacions que, segons assegura, “fan referència a una situació que mai es va produir”. L’advocat reconeix que el representant a Palma del seu despatx, Jaume Riutord, es va posar a disposició de Castro quan Roca va assumir la defensa de Cristina de Borbó, “tal com correspon i en compliment d’un costum forense de bona pràctica judicial”. En cap cas, afirma, Riutord va oferir una trobada amb objectiu incert en una finca a Mallorca o a Barcelona, tal com afirma Castro.

La UDEF hi posa cullerada

Poc després de la rectificació de Roca, es va donar a conèixer un informe de la Unitat de Delinqüència i Fiscal de la Policia (UDEF) en què s’assenyala que Roca i dos directius de Caixabanc i Banc Sabadell podrien haver seguit una “estratègia comuna” a l’hora de denunciar davant la Policia el presumpte xantatge de Manos Limpias i Ausbanc a canvi de retirar l’acusació contra la infanta.

La UDEF subratlla que les sospites es fonamenten en la coincidència en el temps de les denúncies, totes elles voluntàries. El primer a denunciar, assenyalen, va ser el director de la Fundació la Caixa, Jaume Giró. Ho va fer dia 29 de març i va explicar que sis mesos enrere havia rebut la proposta del cap visible del sindicat, Miguel Bernard, de retirar l’acusació contra la germana de Felip VI a canvi de 2 milions d’euros. L’endemà, dia 30 d’abril, van ser Roca i el subdirector de l’Assessoria Jurídica del Banc Sabadell, Gonzalo Barettino, els qui van fer la mateixa passa. El darrer va afirmar que dia 14 de març havia rebut una telefonada del president d’Ausbanc, Luis Pineda, en què aquest li plantejava una entrevista amb Roca pel “tema de Palma”. Roca, per la seva banda, va declarar que no volia realitzar l’entrevista per motius deontològics, però que sentia “curiositat” per saber el que Pineda li volia proposar. Va ser per això, segons va dir, que demanà a Barenttino que assistís en representació seva a la trobada, que fou el 15 de març a Madrid. En l’encontre, sempre segons la versió de Roca, Pineda va elevar les pretensions econòmiques a tres milions d’euros. Barettino va dir a Pineda que traslladaria l’oferta a Roca i aquest, segons va declarar, va donar instruccions de no continuar parlant-ne i de no contactar mai més amb el president d’Ausbanc.

La UDEF va detenir Bernard i Pineda el 15 d’abril. Tots dos estan acusats dels presumptes delictes d’extorsió, organització criminal, frau contra la hisenda pública, falsedat documental i frau en subvencions.

stats