LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Misc 23/07/2016

Rajoy rebutja l’opció d’una investidura amb l’aval del PDC

La Moncloa amenaça amb problemes per als pensionistes si no es forma govern ràpid

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Soraya Sáenz de Santamaría va dir que Rajoy manté contactes “discrets i constants” per a una eventual investidura.

MadridNo rotund de l’equip de Mariano Rajoy a la possibilitat d’un pacte d’investidura amb el suport dels partits nacionalistes catalans i bascos. D’ençà del gest del Partit Demòcrata Català (PDC) i el PNB amb el PP per a la mesa del Congrés, les especulacions sobre aquesta via es van multiplicar a Madrid. Es va encarregar de tancar-les la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. “El president de l’executiu s’ha dirigit als partits constitucionalistes per formar govern”, va assenyalar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, en referència al PSOE i Ciutadans, de qui busquen l’abstenció i un , respectivament, a Rajoy. Les úniques vies alternatives possibles, segons el seu parer, són que els socialistes intentin tornar a sumar amb Units Podem i Ciutadans o bé que s’entenguin amb els de Pablo Iglesias i els partits nacionalistes i independentistes.

La portaveu de l’executiu espanyol va explicar que Rajoy manté contactes “discrets i constants” per a la investidura i no va voler entrar a valorar el paper del rei Felip VI a partir de dijous vinent, quan hagi tancat la ronda de contactes i hagi de decidir si encomana al PP formar govern. Tampoc va voler especular sobre eventuals calendaris. El líder popular va posar la data del 2 d’agost per començar la sessió d’investidura, però el bloqueig amb el PSOE i Ciutadans podria ajornar els terminis. Amb tot, fonts de la Moncloa van assenyalar que Rajoy està molt “actiu” en les converses i que ja prepara el discurs que farà al Congrés.

Una de les estratègies per a les pròximes setmanes és agitar el discurs de la por. Santamaría va amenaçar amb problemes per als pensionistes i els funcionaris si no es forma govern ràpid, precisament la mateixa setmana que ha ordenat retirar fins a 1.000 milions d’euros de la guardiola de les pensions. Hi ha una data marcada al calendari: el 30 de setembre. És el límit legal per a la presentació dels pressupostos generals de l’Estat del 2017 al Congrés. La portaveu va alertar que si no s’aconsegueix un “acord de mínims” abans pot haver-hi problemes. “A Espanya molts pensionistes i funcionaris es poden veure afectats per la no presentació dels pressupostos”, va advertir, recordant el precedent del 2011. Va ser llavors quan l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero va convocar eleccions anticipades sense aprovar uns nous comptes i es van prorrogar automàticament el 30 de setembre d’aquell any.

Ciutadans s’embolica amb el rei

El compte enrere fins dijous que ve avança amb el PSOE i Ciutadans enrocats en les seves posicions. El líder del partit taronja treballa perquè Rajoy i el líder socialista, Pedro Sánchez, s’entenguin, un rol del qual vol fer també partícip el rei. En una entrevista a El País, Rivera va avançar que demanarà ajuda a Felip VI perquè intenti “convèncer” el PSOE i el PP perquè deixin de donar-se l’esquena permanentment”, una pressió que no pertoca constitucionalment al monarca. Malgrat que els liberals van matisar les seves paraules, el PSOE va reclamar que tothom sigui “escrupolós amb la neutralitat” del cap d’estat. “No hauria de demanar-li coses que no pot fer, ni donar consells, ni traslladar missatges a altres forces polítiques”, va dir el portaveu socialista, Antonio Hernando.

La presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, amb aspiracions a liderar el partit, va dir des de l’Hospitalet de Llobregat que el lloc del PSOE “és a l’oposició” i va emplaçar Rajoy a “moure’s i posar-se a treballar encara que no hi estigui acostumat”. Díaz, però, va esquivar posicionar-se sobre si el PSOE s’hauria d’abstenir per evitar nous comicis, mentre es multipliquen els firmants d’un manifest perquè el partit faci “tots els sacrificis” per aconseguir que hi hagi govern. Pedro Sánchez continua encara desaparegut.

El diàleg pel deute i la “imatge” de Catalunya

Per què Soraya Sáenz de Santamaría va citar Oriol Junqueras dimecres a la Moncloa? Segons la portaveu de l’executiu espanyol, va ser per transmetre al vicepresident català que l’Estat vol ajudar Catalunya millorant la seva “imatge” davant les agències de ràting. Va ser la manera de justificar l’anunci del refinançament de 685 milions d’euros de deute a curt termini, una mesura que, en paraules de Junqueras, és un mer “automatisme”. El líder d’ERC va assegurar a TV3 que, “en termes concrets”, de la reunió no va sortir-ne “res”. La Moncloa encara estudia la conversió de 1.600 milions d’euros de deute de curt a llarg termini, un clam de Junqueras fins ara no atès.

stats