DRET A DECIDIR
Política 18/12/2013

Rajoy es nega a dialogar amb Mas sobre la consulta

La Generalitat troba "insostenible" a la llarga la posició de Madrid

M. Eugènia Quetglas Roger Mateos
2 min

Barcelona.Mariano Rajoy no té cap intenció d'asseure's amb Artur Mas a negociar els termes en què els catalans han de ser cridats a decidir el seu futur polític. Un dia després que el president de la Generalitat manifestés el seu desig de celebrar una nova trobada discreta ambRajoy, el cap de l'executiu espanyol va tornar a tapar tota escletxa de diàleg sobre la consulta. Només deixa oberta una porta: parlar amb Mas si abans aparca el dret a decidir.

Ahir no ho va dir públicament, però sí que s'hi va esplaiar en una conversa informal durant el brindis nadalenc amb periodistes a la Moncloa. Rajoy va intentar canviar de tema cada dos per tres, però el conflicte català el va perseguir durant tota la recepció. Sempre amb sobreentesos i sense concretar cap reflexió, va enviar un missatge subliminar a Mas: si pretén anar-hi a parlar de la consulta, no cal que malgasti energies, perquè ell no pensa moure's ni un mil·límetre. Creu que "la clau" de la seva pugna amb la Generalitat és mantenir un posicionament ferm.

Dijous, un cop anunciat l'acord sobre la data i la pregunta, Rajoy va avisar que no permetrà en cap cas una consulta sobre la independència, perquè violaria la Constitució, que atorga la "sobirania nacional" al conjunt dels espanyols. Ahir s'hi va ratificar: "No m'enxampareu amb matisos ni interpretacions", va advertir davant l'allau de preguntes sobre la petició de diàleg de Mas.

¿Però estaria, com a mínim, disposat a tornar-se a trobar amb Mas per explorar solucions? A hores d'ara, en ple xoc entre governs, a parer seu ni tan sols la via del diàleg pot donar fruits. "He estat un any i mig parlant, i mira!", va deixar anar Rajoy en to sorneguer, fent al·lusió a les reunions -sense resultats efectius- mantingudes amb Mas des del 20 de setembre del 2012, data del famós cop de porta a la proposta catalana de pacte fiscal. Ahir el clima a l'entorn de Rajoy no era gens propici per a un acostament de postures. Un dels seus col·laboradors es mostrava molest amb Mas per haver anticipat a TV3 els seus plans i no trobava motius per celebrar cap nova cimera discreta. "Mas sempre ve a Madrid amb el guió escrit, per fer després el paper de víctima", reflexionava el mateix alt càrrec.

Diàleg, inevitable

A la Generalitat miren de prendre's amb filosofia l'immobilisme de Rajoy. Ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va mostrar-se convençut que malgrat les seves demostracions de fermesa acabarà cedint, perquè el seu enrocament a la llarga és "insostenible" si el poble català manté l'aposta sobiranista. "De diàleg n'hi haurà. El compromís democràtic de Rajoy és irreprotxable", va destacar Homs.

Mentrestant, Oriol Junqueras obria la porta a un referèndum després de les pròximes eleccions, en cas que l'Estat torpedini la consulta del 2014. I Rajoy, com si sentís ploure: "El conflicte català acabarà bé, perquè sempre acaba bé", garantia en la recepció d'ahir a Madrid. Ell, però, de moment no pensa fer cap gest per facilitar-ne la solució.e

Mínima predisposició de Mariano Rajoy a reprendre el diàleg amb Artur Mas. El president espanyol torna a advertir que no negociarà res relacionat amb la consulta, i el Govern català ho veu "insostenible".

stats