LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 30/07/2016

Rajoy i Sánchez exploraran dimarts si hi ha marge per a un acord d’investidura

Ara
2 min
Rajoy i Sánchez exploraran dimarts si hi ha marge per a un acord d’investidura

MadridDimecres, el torn de Rivera

L’endemà que el president del govern espanyol en funcions acceptés l’encàrrec del rei Felip VI de formar govern -sense aclarir si es presentarà a la investidura-, Mariano Rajoy va trucar ahir al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i al de Ciutadans (C’s), Albert Rivera, per avançar la ronda de negociacions per a la investidura. Amb Sánchez va acordar que es reuniran dimarts que ve, a dos quarts de dotze del matí al Congrés, i amb el líder liberal ho farà dimecres, a dos quarts de deu del matí. És una incògnita saber si el president de funcions es trobarà amb dirigents de partits com ara Podem o el Partit Demòcrata Català (PDC), als quals no demana el suport a la investidura. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va indicar en la roda de premsa posterior al consell executiu que ara “toca negociar”.

Interpel·lada en nombroses ocasions pels mitjans, la vicepresidenta espanyola va carregar contra “els que demanen la investidura però no la volen votar”. Com altres dirigents del PP -que van multiplicar intervencions mediàtiques-, Santamaría va indicar que dir no a Rajoy ara serà dir no al rei, que encara no se sap si avala o no la maniobra del candidat popular. El vicesecretari d’organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, va referir-se a les crítiques de l’oposició, que detallen que la Constitució obliga Rajoy a anar al debat d’investidura. “La Constitució preveu unes possibilitats i d’altres no. Per tant, no les prohibeix”, va resumir Maillo.

Eleccions basques el 25 de setembre

La situació de bloqueig a l’estat espanyol també ha tingut efectes en el calendari electoral d’Euskadi. El lehendakari Iñigo Urkullu va anunciar ahir un avançament de les eleccions basques, que, en principi, si s’hagués complert estrictament el calendari, haurien d’haver-se celebrat el 23 d’octubre. Els comicis seran el 25 de setembre. Urkullu va argumentar ahir que pretenia, amb aquesta decisió, que la “inestabilitat i incertesa” de la política espanyola afectin “el mínim possible” Euskadi. L’anunci, però, va motivar crítiques dels socialistes bascos. La secretària general del PSE, Idoia Mendia, va lamentar que la convocatòria s’hagi fet pensant “en els interessos del PNB i el seu candidat” i no en els “del país i els seus ciutadans”. La data coincideix amb la commemoració de l’Alderdi Eguna, la diada del PNB, que va anunciar que no la celebraran aquest dia.

stats