Misc 09/08/2013

Pressió judicial per tornar a empresonar Uribetxeberria

O.b.
2 min

Vitòria.D'ençà que, fa gairebé un any, el jutjat de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional va decretar la llibertat condicional del membre d'ETA Iosu Uribetxeberria per "raons humanitàries" -pateix un càncer terminal que no es podia tractar a la presó-, alguns sectors de víctimes del terrorisme i mitjans de comunicació estatals han fet campanya per tornar a empresonar-lo.

Uribetxeberria Bolinaga, natural d'Arrasate i condemnat a una llarga pena, entre altres delictes, pel segrest de José Antonio Ortega Lara, s'ha trobat al centre de totes les mirades durant aquests dotze mesos de tractament fora de la presó: els detractors de la decisió d'excarcerar-lo asseguren que fa una vida normal i arriben a la conclusió que, de fet, no es troba tan malament. En conseqüència, conclouen, hauria de ser tractat a la presó. És a dir, mentre segueixi viu, tot i estar malalt de càncer, hauria d'estar a la presó.

En resposta a aquesta alarma induïda, la Fiscalia -que sempre ha rebutjat la posada en llibertat d'Uribetxeberria- va demanar un informe mèdic a l'Hospital Donostia sobre la seva situació. La resposta va ser la mateixa que fa un any: pateix un càncer que no pot ser tractat en un centre penitenciari.

La Fiscalia recela d'aquest informe perquè, segons l'escrit adreçat al jutge, "el que no s'arriba a entendre i resulta difícilment inexplicable és que no hagi variat el pronòstic vital". Abans de sortir en llibertat condicional, a Uribetxeberria els metges li van pronosticar uns nou mesos de vida. Pel fiscal: "Ens trobem davant una afirmació que científicament no se sosté, ja que equival a negar al tractament qualsevol possibilitat curativa", observa en el seu escrit el fiscal, que en to sarcàstic afegeix: "La supervivència del penat va camí de superar tots els registres coneguts".

Nous informes mèdics

Ara el jutge ha encarregat a dos forenses de l'Audiència Nacional que examinin Uribetxeberria i elaborin un nou informe "detallat". Ell, però, s'hi ha negat. La seva advocada ha recorregut la petició de nous informes perquè els metges de l'Hospital Donostia ja s'hi han pronunciat. L'estira-i-arronsa continuarà en les pròximes setmanes.

stats