CORRUPCIÓ
Misc 31/10/2014

Pressió interna per apartar Aguirre

Sectors del PP veuen “molt cremada” l’expresidenta madrilenya arran de l’operació Púnica

Marc Colomer
3 min

BarcelonaL’operació Púnica ha actuat com la gota que ha fet vessar el got i apunta efectes irreversibles a la seu del PP del carrer Génova de Madrid. La detenció dilluns del número dos d’Esperanza Aguirre en la seva etapa al capdavant del govern regional de la Comunitat de Madrid, Francisco Granados, com una de les peces clau de la trama corrupta de cobrament de comissions il·legals ha deixat la lideresa dels populars madrilenys en escac. Tant és així que cada cop s’eleven més veus internes del PP que ja la donen per amortitzada -“molt cremada”- i en reclamen la jubilació política.

El cert és que l’operació Púnica, que ha portat tant Aguirre com el mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a haver de demanar perdó pels casos de corrupció en què apareix enfangat el PP, ha esdevingut el detonant d’un malestar intern ara ja indissimulable. Un malestar agreujat per la histèria que provoca l’aproximació a un 2015 electoral que s’esbossa com una autèntica bomba política al cor del sistema espanyol. “Ho estem donant tot fet a Podem”, admetia ahir la mateixa Aguirre en declaracions a Onda Cero.

Etapa sota sospita

L’operació Púnica se suma als escàndols per la branca madrilenya de la trama corrupta Gürtel i la fuga d’Aguirre de la policia local de Madrid quan l’estaven multant, a més del macrocàs Bárcenas, que ha posat en escac ni més ni menys que l’ex secretari general del PP i exministre Ángel Acebes. Tot plegat deixa tocades les aspiracions d’Aguirre per aconseguir el lideratge de la llista dels populars a les eleccions municipals per Madrid. Més encara després d’una autèntica implosió de dirigents citats per Europa Press que ara ja la veuen “molt tocada” i que fins i tot posen en dubte que no sabés res del que va estar fent el seu número dos des del 2004 fins al 2009.

A l’alarma s’hi suma també el fet que el jutge Eloy Velasco hagi ampliat la investigació de l’operació Púnica a tota l’etapa de Francisco Granados al capdavant de diverses conselleries de la Comunitat de Madrid. “Dir que no em vaig assabentar dels tripijocs d’aquest senyor [Granados] no és factible ni se sosté”, admetia ahir un dirigent popular, que advertia que Aguirre “no es pot seguir presentant” com l’abanderada de la regeneració democràtica. Integrants del comitè executiu del PP de Madrid advertien ahir que a hores d’ara “demanar perdó ja no s’ho creu ningú”. “O canviem o ens canvien”, alertava un altre dirigent popular.

En aquest context, ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va evitar entrar en conflicte amb Esperanza Aguirre, a qui va disculpar i a qui va dir que renovava el seu suport. “Es va equivocar, com jo i com tots. ¿O és que hi ha algú que no s’hagi equivocat mai?”, la va excusar Rajoy, que encara va afegir: “He de ser just i equilibrat. [Aguirre] és un actiu molt important. Compta amb el meu suport”. Rajoy, que va negar que a Espanya hi hagi “impunitat” amb els corruptes, responia en aquests termes durant una roda de premsa al costat de la presidenta xilena, Michelle Bachelet, de visita oficial a Espanya.

El PP blinda Rajoy del Congrés

Enmig de la tempesta interna a les files del PP, el govern espanyol va fer valer ahir un cop més la seva majoria absoluta per evitar que Mariano Rajoy comparegui al Congrés per donar explicacions sobre els casos de corrupció que afecten el seu partit en un ple monogràfic, tal com havia demanat l’oposició en bloc. El portaveu del PP, Alfonso Alonso, va al·legar que no tenia sentit celebrar un “debat destructiu” com el que, al seu parer, es va fer dimecres a la cambra baixa espanyola, quan totes les setmanes es parla al Congrés de tot el que volen els diputats. “Nosaltres no donarem més espais per a l’enfrontament per a un espectacle del qual jo crec que el senyor Pedro Sánchez no es pot sentir orgullós”, va etzibar.

stats