Misc 24/04/2014

Pere Navarro als dimissionaris de Girona: “És el seu problema”

El PSOE resta importància a la sortida dels ja exdirigents gironins i nega cap “embolic”

Marc Colomer
3 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ahir atenent els mitjans de comunicació després de firmar exemplars del seu llibre Insisteixo, la solució és federal.

BarcelonaSi dimarts el primer secretari del PSC de les comarques gironines, Juli Fernández, parlava d’“actituds caciquils” del “vell PSC” que “no accepta la democràcia i la renovació” per referir-se als nou dirigents territorials que van dimitir en bloc, ahir era Pere Navarro qui es feia seva la tesi. I encara anava més enllà. El primer secretari dels socialistes catalans va insinuar que hi ha una relació directa entre la dimissió dels crítics -entre els quals figuren el president de la federació de Girona del PSC i exconseller, Joaquim Nadal, l’actual cap de files del PSC a l’Ajuntament de Girona, Pia Bosch, i l’exalt càrrec del govern tripartit Manel Nadal- i el procés de primàries per triar candidat de cara a les eleccions municipals. “Comprenc que hi hagi persones que no estiguin d’acord amb els processos de democràcia interna, que és veritat que són un canvi radical en la vida del partit”, va etzibar Navarro des de la Rambla de Barcelona, on va firmar exemplars del seu llibre acompanyat pel líder dels socialistes valencians, Ximo Puig. Venia a dir, d’aquesta manera, que els dimissionaris no accepten la via de les primàries per escollir el candidat. I “si hi ha algú que no comparteix” les primàries i la democràcia interna del partit, “és el seu problema”.

Però la versió de Navarro contrastava amb la del portaveu parlamentari del partit, Maurici Lucena, que dimarts va atribuir les vies d’aigua obertes ara en un dels últims bastions de la branca més catalanista del PSC, a Girona, a una maniobra obscura de CiU i ERC per “desestabilitzar” els socialistes.

Procés de primàries

Ahir Juli Fernández va advertir als dimissionaris que no comptin amb un congrés provincial immediat que desactivi les primàries de finals de juny. Refer el partit a Girona semblava ahir impossible. En aquest context, Fernández va instar Pia Bosch a deixar de parlar en nom del PSC a l’Ajuntament i a la Diputació de Girona. “Si deixa l’executiva perquè diu que no s’identifica amb el partit, no pot parlar en nom del PSC com a portaveu en cap òrgan col·legiat, ni ajuntament ni diputació”.

Ahir també va trencar el silenci, en part, el fins ara president de la federació gironina del PSC, Joaquim Nadal, que va advertir que el que està passant al PSC de Girona “és una escletxa greu, preocupant”, el “reflex d’una situació que fa massa temps que dura, que ningú ha entomat amb valentia, i que obligarà a fer alguna cosa”. Nadal va anunciar ahir a TV3 que avui farà pública una carta que va enviar diumenge a Juli Fernández en la qual li anuncia que fa un “pas enrere”. “Podia fer de cosidor dels estrips que hi ha al partit. No m’ho han deixat fer, no han volgut que ho fes”, va deplorar. I això sí, va expressar el seu “desig” que tots els corrents crítics del PSC s’uneixin i “formulin una alternativa, interna o externa”. “En aquest gran orfenat que ha creat l’ambigüitat i incapacitat del PSC, hem de trobar algú que ens aculli”, va avançar.

Entretant, la vicesecretària general del PSOE i candidata a les europees, Elena Valenciano, va restar importància a aquesta crisi ahir en declaracions a Cuatro. Va considerar “raonable” que se’n vagi “la minoria” que va perdre en el consell nacional en què el PSC es va despenjar del dret a decidir. I encara més, va negar que el PSC tingui un “embolic”, i va dir que “on hi ha un bon embolic” és a Catalunya, en general. Més afligit es mostrava ahir el líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, que expressava “tristesa” per la crisi del PSC. “El PSC ha estat un partit important en aquest país i ha de continuar-ho sent”, va concloure.

stats