CORRUPCIÓ
Misc 18/04/2014

Pallerols i un ex alt càrrec d’Unió acaben a la presó

L’Estat els denega l’indult i l’Audiència n’ordena l’empresonament “immediat”

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaFinalment no s’estalviaran la presó. L’Audiència de Barcelona va ordenar dijous l’ingrés immediat a la presó de l’ex secretari d’organització d’Unió Vicenç Gavaldà i l’empresari andorrà Fidel Pallerols, després que el govern espanyol els denegués l’indult que havien demanat. Tots dos estan condemnats a complir set mesos de presó per haver desviat als anys 90 subvencions europees per a la formació de parats per finançar el partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida.

Tot i que van arribar a un pacte a l’últim moment per reduir la pena, l’Audiència no va concedir als acusats pel cas Pallerols la suspensió de la condemna -un tràmit habitual quan es tracta d’una pena inferior a dos anys i no es tenen antecedents-. Pocs dies després, però, en va suspendre l’execució a l’espera que es resolgués la petició d’indult. Ara, un cop notificat que ha estat denegat, avisa que si els dos condemnats no ingressen a la presó “de manera immediata i voluntària”, s’acordarà la seva cerca i captura. La petició d’indult de l’exdirector general d’Ocupació Lluís Gavaldà, que va ser condemnat a un any i mig de presó, encara continua en tràmit, van confirmar fonts judicials a l’agència Efe.

Pacte amb la fiscalia

Els acusats van arribar a un pacte amb la fiscalia, que inicialment demanava penes de fins a cinc anys de presó, i van acceptar els fets a canvi d’una reducció de la condemna. El ministeri públic també va retirar els càrrecs a dos acusats i va reduir les indemnitzacions. Va quedar demostrat, doncs -perquè així ho van acceptar ells mateixos-, que els condemnats van crear una trama per desviar part d’unes subvencions -cofinançades per la conselleria de Treball i el Fons Social Europeu i atorgades a empreses de formació ocupacional- cap a les arques d’Unió. De fet, el partit va admetre haver rebut diners malversats en el moment de firmar el pacte per evitar que se celebrés el judici i, com a responsable civil, va acceptar retornar els 388.000 euros desviats.

En la seva inusual interlocutòria del març del 2013, la secció segona de l’Audiència carregava contra la “corrupció política” i recordava que la suspensió de la condemna és una potestat del tribunal però no una obligació. “Tenint en compte que no estem davant un cas esporàdic de corrupció política [...] ha de prevaler per sobre de tot la funció de prevenció general”, deia l’escrit. L’Audiència admetia que en una situació econòmica com l’actual hauria estat “fins i tot obscè” que des d’un dels poders de l’Estat es prenguessin decisions que no posessin “fre” a la corrupció. És inadmissible, deia, que algunes persones que decideixen dedicar-se a la política acabin incorrent en conductes com les del cas Pallerols. Al tancament d’aquesta edició, no havien ingressat en cap centre penitenciari.

El govern espanyol ja va indultar càrrecs d’UDC

El govern espanyol va indultar el març del 2012 l’ex secretari general del departament de Treball a l’època de Pujol Josep Maria Servitje i Manuel Lorenzo Acuña, empresari i excunyat del diputat d’Unió Josep Sánchez Llibre. Estaven condemnats a quatre anys i mig de presó i dos anys i tres mesos per l’anomenat cas Treball. Tots dos van ser condemnats el març del 2009 per l’Audiència, que va considerar provat que van consensuar un pla per desviar 7,6 milions de pessetes del departament de Treball mitjançant la contractació d’estudis inútils o plagiats a empresaris afins. L’Audiència va absoldre l’exconseller Ignasi Farreres, d’Unió.

stats