MANIFESTACIÓ
Misc 01/12/2013

El País Valencià vol votar ja un govern que torni a engegar RTVV

Milers de valencians demanen la dimissió d'Alberto Fabra pel cessament del senyal

Salvador Almenar
3 min
La manifestació va ser reivindicativa i al final es va sentir el Tio Canya, La Muixeranga i el Cant dels Maulets, entre altres cançons populars del País Valencià.

ValènciaHavia passat poc més d'un dia des que el govern valencià va executar la seva amenaça de tancar Radiotelevisió Valenciana (RTVV) quan els ciutadans van sortir als carrers per protestar contra aquesta decisió, que deixa orfe el País Valencià de mitjans de comunicació públics i en llengua pròpia. Milers de persones -60.000 segons els organitzadors, i 4.000 segons la policia local- van recórrer ahir els principals carrers de València per mostrar el seu rebuig a l'actitud "colpista" del president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, del PP, i reclamar unes eleccions anticipades.

I és que si fa unes setmanes els carrers de la ciutat es van omplir de gent al crit de "RTVV no es tanca", ahir, amb l'impacte de la tele i la ràdio foses ja a negre, el sentit de la manifestació convocada pel comitè d'empresa, l'oposició i entitats, no era altre que exigir la dimissió de Fabra i demanar que posi fi a una legislatura de retallades i marcada per la corrupció -Francisco Camps va haver de dimitir-. Tot plegat perquè es forgi un govern d'esquerres que, entre altres mesures, reobri la radiotelevisió pública. En els dies previs al tancament, tots els líders de l'oposició es van comprometre a tornar-la a posar en funcionament si el maig del 2015 -com a molt tard- guanyen.

L'última decisió de Fabra de tancar RTVV i la desastrosa manera de gestionar les últimes hores de vida de l'ens passaran factura, sens dubte, al PP. Amb un partit esquitxat de càrrecs imputats, el país sumit en una gran crisi i un govern superat, la liquidació de Canal 9 pot ser el cop de gràcia que enterri totes les possibilitats dels populars de revalidar la seva majoria en les pròximes eleccions. En aquest sentit, el crit "A València s'esgota la paciència" que ahir es va sentir a la manifestació evidencia el cansament de la ciutadania i la creixent voluntat de regenerar democràticament el país després de 18 anys de governs del PP.

El lema, "Eleccions anticipades ja", i el crit unànime "Volem votar" de milers de ciutadans quan va acabar el recorregut, es van sentir al Palau de la Generalitat Valenciana, situat a pocs metres d'on va acabar la marxa. Fins i tot, potser ara Fabra sigui més conscient de la veu del carrer sense una radiotelevisió que malauradament sempre minimitzava les manifestacions que posaven en dubte l'acció de govern del PP.

No podien manipular més

El president del comitè d'empresa, Vicent Mifsud, es va referir a la manipulació que ha exercit el Partit Popular sobre la radiotelevisió pública i en aquest sentit va assenyalar que el govern valencià tem no poder seguir exercint aquesta pressió. Per a ell, aquesta és la veritable raó que ha portat Fabra a tancar RTVV. "No dóna la cara perquè no pot explicar per què ho ha fet. No és per una qüestió econòmica. Realment és que li fa por una radiotelevisió pública que expliqui la veritat. Té por a la democràcia", va dir Mifsud.

Davant una plaça de la Mare de Déu plena, el president del comitè va demanar a Fabra que "torni a obrir" la tele i la ràdio "de tots". Mifsud va acusar-lo d'haver "mentit" als ciutadans amb els motius que va al·legar per tancar RTVV. Per això, li va demanar que "rectifiqui" i "arregli" el que ha fet o, si no, que presenti la dimissió "i marxi".

Encara que en el PP valencià la decisió no la comparteix tothom -en privat, esclar-, Fabra no té la intenció de fer un pas enrere. Així ho va assegurar ahir el seu vicepresident, José Ciscar, que va assenyalar en un comunicat que la Generalitat no podia "seguir donant suport a una televisió insostenible". Ara bé, aquest discurs no és l'únic en el PP; ahir es va sumar a la manifestació José Sanmartín, conseller durant el govern d'Eduardo Zaplana.

Canal 9 encara emet en negre per un canal

La desconnexió de Canal 9 no és total. El tècnic que teòricament va fer que deixés d'emetre ho va fer de tal manera que, al tancament d'aquesta edició, seguia emetent en un dels canals. Segons els tècnics de RTVV, quan es va desconnectar el senyal van caure també les emissions de dues cadenes d'àmbit autonòmic amb les quals compartia repetidor i, en esmenar l'error, es va tornar a connectar el senyal de Canal 9, que segueix emetent però en negre. Les mateixes fonts van assenyalar que revisant tots els canals en què emetia la tele pública, n'hi havia un en què no apareixia l'indicador "sense senyal". Segons la Intersindical, en no estar desconnectat aquest canal, l'audiència segueix sumant.

stats