CAS BÁRCENAS
Misc 20/08/2013

El PSOE sotmetrà a votació la reprovació de Rajoy per "mentir"

Rubalcaba desafia el PP a dur-lo als tribunals per denunciar els sobresous

Roger Mateos
3 min

Barcelona.Mariano Rajoy haurà de passar el tràngol de veure com el Congrés dels Diputats es pronuncia sobre la seva reprovació per haver "mentit" sobre el cas Bárcenas. Una moció parlamentària del PSOE demanarà la reprovació del president, segons va avançar ahir la portaveu del grup socialista a la cambra baixa, Soraya Rodríguez. "Un president que menteix en seu parlamentària no pot seguir ocupant el seu lloc", va reflexionar Rodríguez, fent referència a la compareixença de Rajoy de l'1 d'agost, en què va assegurar que Luis Bárcenas ja estava apartat del PP quan ell va arribar a la Moncloa a finals del 2011, tot i que l'extresorer del partit va continuar cobrant un sou del partit almenys fins al maig del 2012.

Les possibilitats que la reprovació de Rajoy prosperi, en un Congrés amb majoria absoluta dels populars, són nul·les. Però el PSOE insisteix a posar setge a la figura del president del govern espanyol aprofitant les contradiccions del PP en el cas Bárcenas. Dins d'aquesta estratègia d'erosió, els socialistes van anunciar ahir una bateria de mesures per mirar d'acorralar políticament Rajoy. Una de les mesures és emplaçar-lo a respondre a una interpel·lació parlamentària sobre les seves "falsedats" al voltant de "l'escàndol de finançament il·legal" del PP. El reglament del Congrés, però, no preveu la interpel·lació directa al president, i de fet són els ministres els que responen. Per això el PSOE ha registrat una proposició de llei per reformar el reglament i obligar el cap de l'executiu a respondre personalment a les interpel·lacions que li demani l'oposició.

To desafiant de Rubalcaba

En tot cas els socialistes podran interpel·lar algú del govern en un pròxim ple i d'aquí se'n derivarà la moció sobre la reprovació de Rajoy. Qui ahir seguia burxant en la ferida de la corrupció al PP és el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per qui el cas Bárcenas ja ha esdevingut "el cas Rajoy".

Després que els populars anunciessin diumenge accions legals contra el número tres del PSOE, Óscar López, per haver dit públicament que al PP hi havia una comptabilitat B, ahir en un míting a Astúries Rubalcaba va voler deixar clar que l'amenaça dels tribunals no l'intimida. Va denunciar obertament que els dirigents del PP "han cobrat sobresous en B, de diner tan negre com el carbó d'Astúries". I va treure pit: "M'heu sentit bé. Ho dic per si el PP vol ampliar la demanda".

Més enllà de les iniciatives registrades ahir, els socialistes es plantegen proposar una reforma constitucional per crear la figura anglosaxona de l'impeachment , una mena de judici polític del president al Parlament que pot derivar legalment en la seva destitució, per exemple per haver mentit. Tampoc descarten impulsar una moció de censura contra Rajoy. Però totes són idees condemnades a estavellar-se contra l'àmplia majoria del PP a les Corts.

Mentrestant, enmig del desconcert per les investigacions judicials sobre els presumptes sobresous en diner negre, a les files del PP pren cada cop més força la idea d'una imminent renovació interna per fer net i contrarestar el desgast dels últims mesos. Ahir va ser el mateix portaveu d'economia del PP al Congrés, Vicente Martínez-Pujalte, qui va donar crèdit a la hipòtesi d'una pròxima sacsejada en la direcció del partit. Va assegurar que el PP "està en condicions" d'afrontar-ho si Rajoy i la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, així ho decideixen. "El partit ho acceptaria extraordinàriament bé", va dir.

Els extresorers, al mateix sac

Martínez-Pujalte ho va aprofitar per espolsar totes les possibles responsabilitats per corrupció cap als extresorers del PP, no només Luis Bárcenas sinó també el seu predecessor, Álvaro Lapuerta. "El senyor Lapuerta, el senyor Bárcenas, tanto monta, monta tanto ", va afirmar. Pel diputat popular "està molt bé" que Bárcenas segueixi a la presó mentre no aclareixi la seva activitat "il·lícita" i no torni els diners "a les arques públiques".

stats