SALUT
Misc 27/12/2013

El PSOE convoca una cimera europea contra la llei de l'avortament

Comencen a obrir-se pas dins del PP les opinions crítiques amb el pla de Gallardón

Ara
3 min

Barcelona.Les mostres de rebuig a la reforma de la llei de l'avortament del govern espanyol van a més, tant entre la societat civil com en el terreny polític, en què el PSOE anunciava ahir que convocarà una cimera europea per "europeïtzar" el problema de les dones amb els canvis que ha plantejat Gallardón, que limita l'avortament als supòsits de risc clar per a la salut física o psicològica de la mare o en cas de violació. La cimera, segons va explicar ahir la número dos del PSOE, Elena Valenciano, es convoca "per la llibertat de les dones" i per fer front a uns canvis que, remarca, "tornen a tractar-les com a sexe dèbil o incapaç" i "les tutelen en la seva llibertat de ser o no ser mares". Aquesta trobada europea encara no té data i es convocarà en el marc del Partit Socialista Europeu. La iniciativa segueix, segons Valenciano, les línies marcades per les propostes del lobi europeu de dones en matèria de drets sexuals i reproductius, que promou una carta al ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón perquè retiri l'avantprojecte de llei de l'avortament.

"Farem un camí d'anada i tornada per europeïtzar el problema de les dones espanyoles, que és tan greu que necessita europeïtzar-se. Som les úniques europees que retrocedim clamorosament en els nostres drets en el context actual de la UE, perquè no hi ha cap país europeu que hagi legislat cap a enrere en els últims anys", va remarcar Valenciano. També va avançar que presentaran una proposició no de llei al Congrés per instar el govern de Mariano Rajoy a no portar el text de la nova llei al Parlament espanyol. En la línia de fer visible al conjunt d'Europa la indignació per aquest "retrocés", el Partit Socialista francès ha convocat avui una concentració a l'ambaixada espanyola a París.

Esquerdes al PP

Les veus crítiques amb la reforma de Gallardón arriben, també, des del mateix PP. Ahir la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, va reconèixer que no comparteix els canvis que es volen introduir. En una entrevista a RNE, va admetre que és més partidària d'una legislació per terminis que no pas d'una per supòsits. Va apuntar, però, que la nova llei respon "al compliment d'un compromís recollit al programa electoral" del PP i que, tot i no compartir l'opinió majoritària del partit, sí que trobava necessari modificar la llei socialista de l'any 2010. També l'alcaldessa de Zamora, Rosa Valdeón (PP), i el president del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, s'han mostrat crítics amb el nou redactat. L'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, en canvi, tancava feia pinya ahir amb el seu partit i l'opinió que hi impera en assegurar que "no hi ha res més progressista que la defensa de la vida".

Protesta durant la missa del Gall a Sabadell

Un grup de persones contràries a la reforma de la llei de l'avortament que impulsa el govern espanyol van irrompre la nit de Nadal durant la missa del Gall a l'església de Sant Fèlix de Sabadell (Vallès Occidental) per mostrar pancartes i cridar consignes en contra dels plans de Gallardón. "Avortament lliure i gratuït" i "Fora rosaris dels nostres ovaris" són alguns dels lemes que van corejar. Les persones que protestaven van ser, finalment, desallotjades per part dels assistents, amb algunes empentes però sense més problemes, segons es pot constatar en un vídeo sobre aquesta acció penjat a internet per la Coordinadora per a la Transformació Social contra el Capitalisme i el Patriarcat del Bages. La de Sant Fèlix és l'església arxiprestal de Sabadell, i la missa es va poder reprendre amb normalitat poc després.

stats