REFORMA ELECTORAL
Misc 02/09/2014

PSOE i PP pugnen per apoderar-se de la regeneració democràtica

Sánchez convocarà assemblees ciutadanes obertes per recollir opinions i propostes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridEl debat sobre el 9-N ha passat a un segon pla a Madrid després d’eclipsar l’agenda política durant mesos. La proposta de reforma electoral del PP ha virat el focus informatiu i ara el PSOE, que no vol ni sentir a parlar de la mesura, s’ha apuntat al carro de les reformes anunciant una bateria d’iniciatives de regeneració democràtica que presentaran en els pròxims mesos al Congrés.

Els socialistes, tot i assenyalar que “no hi ha marge” per negociar amb els populars un paquet de reformes, igualen l’aposta de reduir el nombre d’aforats, però també insten a regular els indults, a prohibir a les empreses privades que facin donacions a formacions polítiques, a fer que els corruptes retornin el patrimoni lucrat amb estafes, a establir primàries obertes a tots els partits, a eliminar les portes giratòries i, finalment, i com a novetat, a limitar a dos mandats els presidents del govern espanyol.

Sánchez vol dotar de més transparència aquest procés i va anunciar ahir, després de la primera reunió de l’executiva federal en tornar de vacances, que iniciarà una ronda de contactes amb la resta de portaveus parlamentaris per estudiar aquestes propostes, com també per abordar la reforma constitucional. El següent pas arribarà a principis d’octubre, qual el PSOE celebrarà una “convenció ciutadana” oberta tant a militants com també a simpatitzants per recollir opinions i propostes sobre regeneració democràtica.

A aquest model obert, que manté certs punt de contacte amb el que ha estat fent Podem fins ara, s’hi afegiran les assemblees obertes en cada capital de província que el nou secretari general socialista ha promès per als pròxims dotze mesos.

Cospedal insta a negociar

Des del PP es continua instant el PSOE a negociar la reforma electoral. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va assegurar ahir que posaran sobre la taula una proposta “com més oberta millor”. “Ningú podrà dir un no rotund sense explicar per què”, va assenyalar la dirigent, tot i no voler avançar cap proposta concreta.

El líder socialista va respondre-li que “la concepció democràtica de Rajoy se situa als antípodes del PSOE” i que no negociaran “amb qui limita drets”. Sánchez no posa només sobre la taula la polèmica proposta d’adjudicar la majoria a la llista municipal que obtingui un 40% dels vots, sinó també la reforma de la llei de l’avortament -de moment encallada a la Moncloa- i la llei de seguretat ciutadana. “No té sentit parlar de regeneració democràtica quan s’ha aprovat la llei de seguretat ciutadana”, va puntualitzar.

Sánchez cedeix als ‘barons’

El PSOE, en plena renovació interna, ha decidit ajornar la convocatòria de primàries de cara a les generals de finals del 2015 tal com volien els barons territorials. Les de les municipals i autonòmiques del maig seran aquest octubre i les de les generals seran al juliol “per donar cert marge”, van dir fonts socialistes. La presidenta de la Junta, Susana Díaz, insisteix que no té intenció de presentar-se com a candidata a la Moncloa perquè vol complir la “paraula i el compromís” amb Andalusia.

El partit ja ha confirmat que el diputat madrileny Antonio Hernando serà el portaveu al Congrés en substitució de Soraya Rodríguez i que l’eurodiputada Iratxe García desplaçarà l’efímera Elena Valenciano al Parlament Europeu. Es tracta d’una renovació total dels càrrecs a l’espera de la designació del nou portaveu del Senat, un càrrec per al qual es busca una dona, tot i l’interès inicial d’Óscar López, fins ara secretari d’organització del PSOE.

stats