LIDERATGE SOCIALISTA
Misc 24/08/2013

El PSE ja li mou la cadira a Rubalcaba

Dirigents bascos qüestionen el líder del PSOE mentre López i Madina mesuren les seves opcions

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.El Partit Socialista d'Euskadi (PSE-EE) mou fils de manera poc dissimulada per accelerar el procés de renovació al PSOE. Els socialistes bascos aprofiten els últims dies de calma política per llançar missatges amb l'objectiu de precipitar l'obertura del procés de primàries al partit i girar full al lideratge de l'actual secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba. Però ell i els seus afins no en volen sentir a parlar fins després de la conferència política del 8, 9 i 10 de novembre, el conclave en què busquen escenificar un cert renaixement ideològic del partit i que ha de posar les regles per elegir el seu candidat a la Moncloa.

"És normal que Elena Valenciano [vicesecretària general] i Óscar López [secretari d'organització] parlin bé, i molt, de l'entrenador, i el vegin fins i tot de candidat, però haurien de pensar que alguna cosa passa quan l'equip no millora a la classificació; el nostre joc no emociona i ens falta remat". Aquesta reflexió, més pròpia d'un adversari de Rubalcaba, arribava ahir d'un companys de files, el diputat basc al Congrés i exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza. És l'últim exemple, però no l'únic, dels últims dies, que demostra que al País Basc es cou alguna cosa. També ahir el portaveu del PSE, José Antonio Pastor, preveia "una ebullició de candidatures a les primàries" i apuntava al líder del partit, Patxi López, i al jove diputat per Biscaia Eduardo Madina com a aspirants. El líder a Bilbao, Alfonso Gil, donava per completada l'etapa Rubalcaba i presentava López com un "magnífic candidat".

Les primeres espases de l'influent socialisme basc, López i Madina, guarden un silenci calculat, es vigilen i amaguen les cartes, però queda clar que el socialisme basc vol la cadira de Rubalcaba per a un dels seus. Tots dos opten per dir públicament que tot arribarà en el seu moment, però els gestos de les segones línies basques traspuen que l'exlehendakari ja ha posat tota la maquinària en marxa per desembarcar a Madrid. I Madina s'ho rumia.

Els plans de Griñán

Històricament, el pes d'Euskadi -una federació fins ara pròxima a Rubalcaba- al PSOE sempre ha estat fort. Només els fa ombra -i molta- Andalusia, però ara està immersa en un procés de renovació forçat per l'escàndol dels ERO. És, doncs, el moment adequat perquè els bascos guanyin metres als andalusos en la cursa per controlar el partit. El president del PSOE, José Antonio Griñán, que en els pròxims dies deixarà la Junta d'Andalusia en mans de Susana Díaz, tenia un full de ruta per al futur del partit a Andalusia dissenyat al mil·límetre d'ençà que va anunciar que es retirava. Sembla de tornada, però és una incògnita saber si té plans per al PSOE estatal amb el seu número dos al partit, Mario Jiménez, com a protagonista per seguir controlant el destí del comitè federal.

Hi hagi estratègies ocultes o no, la realitat és que Rubalcaba no convenç i cada cop són més els que li busquen relleu malgrat tenir en Mariano Rajoy un adversari tocat . Ell i el nucli de Ferraz que li és fidel no revelen si optarà a ser cap de llista de nou. Valenciano deia aquesta setmana que no veu un candidat millor. I Carme Chacón? S'amaga i no mostra les cartes, conscient que entre els quadres ho té difícil i només li queda, en unes primàries obertes, guanyar la batalla dels simpatitzants i militants perquè ja no és ni la preferida del PSC. Pere Navarro voldria algú (com ara Madina) que ferís menys sensibilitats que ella a Catalunya. La diputada ha intervingut en el debat català només per criticar el poc fervor espanyolista del PSC pel que fa al dret a decidir.

Ningú acaba de fer el pas perquè Rubalcaba té el trumfo del calendari a la màniga. Per a Madina i López, i també per a Chacón, és clau saber si Rubalcaba només renunciaria a ser candidat a la Moncloa o també deixaria la secretaria general. A més de resoldre els dubtes sobre una possible bicefàlia tampoc és irrellevant per als futuribles conèixer els detalls del model de primàries obertes a què se sotmetrien. A Ferraz plantegen ara que hi puguin participar tots els simpatitzants que es registrin com a tals (és el model francès que ja ha adoptat el PSC) fent una aportació simbòlica de dos euros.

L'aparell del PSE vol ser determinant en el procés intern i, malgrat que pugui acabar pujant al carro de Madina, empeny perquè López lideri ja el PSOE. Creuen que ha arribat l'hora de passar de ser influents a ser a dalt de tot.

stats