Misc 23/07/2016

El PSC defensa davant Susana Díaz debatre la via canadenca

Laia Vicens
2 min
Núria Parlon, Susana Díaz, Núria Marín i Ximo Puig ahir en una acte a l’Hospitalet.

L’hospitalet De LlobregatDemostració de força del poder local del PSC davant de la presidenta andalusa, Susana Díaz, que té aspiracions de liderar el PSOE. En una taula rodona a l’Hospitalet de Llobregat sobre regeneració democràtica, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, van defensar l’autonomia del PSC i la necessitat de repensar l’estratègia del PSOE respecte al plet català.

Parlon va ser molt vehement a l’hora de reivindicar que el PSC “busca solucions” per desbloquejar la situació. En aquest punt va treure pit del debat intern al partit sobre si s’assumeix o no la via canadenca -un referèndum pactat amb l’Estat- si fracassa la reforma constitucional. Un debat que el PSC ha inclòs en la ponència marc del congrés de la tardor i que ha despertat crítiques de diversos barons. Parlon, però, va demanar afrontar la discussió i la singularitat de Catalunya “sense por”. Marín va anar més enllà i, tot i que sense citar-la, va avisar Díaz i la resta de dirigents del PSOE de les conseqüències de no afrontar el debat català. L’advertència va ser clara: o Ferraz accepta la “diversitat” territorial o el partit està condemnat a la “irrellevància” política.

Davant d’aquests missatges Díaz va abanderar un discurs semblant al de l’expresident Felipe González, elogiant Catalunya i oferint una “mirada comprensiva” per solucionar el conflicte territorial. “El PSOE és l’únic partit que està en condicions de donar-li a Catalunya aquest encaix”, va assegurar Díaz, que en la campanya del 26-J havia criticat els “privilegis” dels catalans.

Justament per acabar amb aquests “greuges i privilegis” el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va defensar trencar les cotilles de la Constitució del 1978 i va apostar pel federalisme com a la via per garantir “la igualtat” entre tots els espanyols.

stats