CAS BÁRCENAS
Misc 13/08/2013

El PP s'atrinxera al voltant de Rajoy

Cospedal, Arenas i Cascos declaren entre noves evidències que el president espanyol va mentir

Roger Tugas
4 min

Barcelona."És cert que des de fa quatre anys el senyor [Luis] Bárcenas ja no és tresorer del PP i que en fa més de tres que no ostenta cap representació política, ni tan sols militància, en aquest partit". Mariano Rajoy s'espolsava amb aquestes paraules al Senat tota vinculació que hi pogués haver entre la seva presidència del govern espanyol [des del novembre del 2011] i la presumpta trama de corrupció i finançament il·legal que hauria protagonitzat l'extresorer del PP. Un relat, però, que perd consistència a mesura que es coneixen nous detalls del cas, sobretot en relació a les vinculacions laborals de Bárcenas amb els conservadors. Els últims tres secretaris generals del PP compareixeran entre avui i demà com a testimonis davant del jutge Pablo Ruz i tindran la complicada tasca de mantenir l'equilibri entre la versió de Rajoy i les informacions que van apareixent.

Obrirà foc aquest matí Francisco Álvarez-Cascos, secretari general del PP entre el 1989 i el 1999, i el seguirà Javier Arenas, que el va succeir en el càrrec entre el 1999 i el 2002. Demà serà el torn de María Dolores de Cospedal, secretària general dels populars des del 2008. I, si diumenge es llevaven amb una nòmina de Bárcenas a la portada d' El Mundo que evidenciava que l'any passat encara era empleat del PP -cosa que contradeia el relat de Rajoy a la cambra alta-, ahir el mateix rotatiu evidenciava que no era un treballador qualsevol, sinó el més ben pagat del partit el 2011 i el 2012 -quan, segons el president espanyol, ja ni tan sols hi militava-. Des del 2006, l'extresorer es trobava entre els quatre dirigents més ben remunerats, però els dos últims anys es va situar al capdavant, amb 219.000 euros percebuts el 2011 i 251.000 euros el 2012.

El PP defensa la versió de Rajoy

Malgrat aquestes informacions, el PP va seguir defensant ahir la versió exposada per Rajoy davant dels diputats en el que pot ser un pròleg de l'enrocament que previsiblement exerciran els dirigents i exdirigents populars davant Ruz. El secretari general dels conservadors al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, va defensar a la Cope que el president espanyol havia assegurat que Bárcenas "no tenia cap lloc de responsabilitat" al PP, no que ja no hi treballés. Fos un dirigent o no dels populars, l'elevada nòmina de l'extresorer fa pressuposar que el seu paper era destacat a Génova.

De fet, Bermúdez no només no va negar la informació publicada a El Mundo , sinó que va fer-s'ho venir bé per assegurar que aquestes noves dades demostren que els sous són "perfectament legals" i contradiuen que hi hagués pagaments en negre. Una giragonsa que no fa preveure gaires novetats en les declaracions de Cascos, Arenas i Cospedal, de qui el dirigent popular va afirmar que "aclariran dubtes, conjectures i la veritat entre tanta insídia".

En tot cas, les úniques sorpreses podrien venir de Cascos, un exidirigent que va marxar del PP enemistat amb la cúpula popular per crear el seu partit, Fòrum Astúries, i sobre el qual ja han prescrit totes les acusacions que Bárcenas li va dedicar. En concret, l'extresorer va afirmar que Cascos va cobrar sobresous per un total de 412.390 euros, fins i tot quan era ministre de Foment, cosa que vulneraria la llei d'incompatibilitats. Entre el 1994 i el 1996, a més, hauria fet arribar al PP entregues per un total de 47 milions de pessetes. Tot i això, la direcció popular no espera que Cascos ho destapi tot.

Seguidament declararà també com a testimoni Arenas, encara a la cúpula del partit com a vicesecretari de política local i autonòmica, que ahir reconeixia que ha hagut de fer un "exercici de memòria" per recordar els detalls de la seva gestió com a secretari general del PP. Segons Bárcenas, Arenas hauria mediat amb Rajoy perquè l'extresorer mantingués el sou, el despatx, la secretària i el cotxe a costa del partit un cop va deixar de responsabilitzar-se de les seves finances. També hauria indicat a Bárcenas que entregués els 4.900 euros de romanent de la caixa B del PP en un sobre a Rajoy.

Tanmateix, abans de Cascos i d'Arenas compareixerà l'empleat de caixa del PP Antonio Ortiz i també Cristóbal Páez, substitut de Bárcenas com a gerent i que hauria pogut guardar durant quatre mesos la carpeta amb la documentació de la seva suposada caixa B.

Rubalcaba no hi dóna credibilitat

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va disparar des de Facebook contra la versió defensada per Rajoy, que "cau a trossos". "El temps no ha fet més que confirmar totes les nostres conviccions i revelar les mentides", afegia el líder socialista, que veu provat que els dirigents del PP "entraven i sortien de la nòmina secreta i il·legal segons sortissin o entressin al govern". De fet, el secretari d'organització del PSOE, Óscar López, va avançar que els socialistes demanaran crear una comissió d'investigació al Congrés.

Al seu torn, el grup d'Esquerra Plural ha presentat una interpel·lació a la cambra baixa per demanar més explicacions a Rajoy sobre les vinculacions de Bárcenas amb el PP. El líder d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va defensar que el president espanyol hauria de dimitir, "ja sigui per inepte o per haver mentit".

stats