PRESSUPOSTS
Política 20/08/2013

El PP ven optimisme econòmic i augura més inversió de l'Estat

El PSIB exigeix que el Govern expliqui què ha negociat per al 2014

Q. Torres
2 min

Palma.El PP s'aferra a indicadors econòmics per defensar que Balears serà la primera comunitat a sortir de la crisi. Els nou mesos seguits de reducció de l'atur, els tres mesos seguits de creació d'ocupació neta o l'increment en l'afiliació a la Seguretat Social serveixen al PP per augurar la recuperació econòmica. Això i una temporada turística de rècords en nombre de visitants. Els populars, a més, s'atreveixen a pronosticar que arribaran més doblers públics a l'Arxipèlag i auguren que el proper pressupost de l'Estat suposarà, per a les Illes, una "ruptura definitiva" amb "l'herència enverinada" dels socialistes.

Les xifres i les paraules, pronunciades ahir per la popular Mabel Cabrer, pretenien contrarestar el que havia dit abans la líder del PSIB, Francina Armengol, qui reclamà la compareixença del conseller d'Hisenda, Vicent Marí, al Parlament per explicar què ha negociat amb Madrid perquè Balears deixi d'estar a la coa de les inversions de l'Estat. La socialista expressà el seu temor que les Illes tornin a sortir malparades, advertí que no es té constància que el Govern estigui fent res per evitar que torni a passar com l'any anterior i recalcà que el temps s'acaba. La secretària general del PSIB recordà que l'any passat Madrid destinà a Balears 67 euros d'inversió per habitant, tot i que la mitjana estatal fou de 200 euros i a Galícia en pressupostà més de 400.

Armengol, qui criticà l'eufòria de l'Executiu amb la situació econòmica i lamentà que la bona temporada turística no suposi més ocupació, també augurà que el pressupost autonòmic d'enguany es tancarà amb un forat, perquè encara no han arribat els cent milions de Madrid per l'antic conveni de carreteres i perquè no s'han aplicat els tres nous tributs 'verds', malgrat que es varen pressupostar 115 milions per nous imposts. També es queixà que el Govern votà a favor de tornar en cinc anys, en lloc de fer-ho en 10 com fins ara, els avançaments de finançament que havien arribat de més els anys 2008 i 2009, i que sumen 300 milions, perquè això suposarà que se n'hagin de pagar 60 l'any vinent i augmenti el deute. La socialista va retreure a l'Executiu que accepti això mentre Madrid no paga els 400 milions anuals d'inversions estatutàries. En aquest sentit, proposà que el Govern autonòmic negociï amb el central que aquests 300 milions vagin a canvi dels 400 milions anuals que no s'han cobrat.

Cabrer, en canvi, defensà que els cent milions del conveni de carreteres estan en els comptes de l'Estat i que els autonòmics només pressupostaren 58 milions pels tres nous tributs. A més, advertí que els 400 milions d'inversions estatutàries no han arribat mai i que els avançaments de finançament s'han de tornar en 10 anys i no en cinc, com havia dit el PSIB.

stats