TRICENTENARI
Misc 12/12/2013

El PP contraataca amb un simposi "de la veritat"

Homs acusa Camacho i Rivera de voler "liquidar" Catalunya

Sara González
3 min

Barcelona.El PP de Catalunya no en té prou denunciant davant la fiscalia el simposi Espanya contra Catalunya: una mirada històrica 1714-2014 , que s'inaugura avui. La seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, està en peu de guerra i ahir va anunciar que el seu partit no es quedarà de braços plegats i contraatacarà amb un "simposi de la veritat, del rigor històric i de la convivència" en què seran convocats "els millors hispanistes" per parlar de la relació entre Catalunya i Espanya.

Enfront del que consideren "el fòrum de l'odi i de la divisió" que organitzen l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Sánchez-Camacho argumenta que l'objectiu del seu simposi, que es faria al gener o al febrer, és "fomentar amb rigor la idea que Espanya és una realitat plural i que Catalunya sempre ha format part d'Espanya". Amb aquest objectiu sobre la taula, els populars convidaran tant Ciutadans com PSC a sumar-se a un simposi que, al seu parer, ha de "fomentar els valors positius" que uneixen Catalunya a la resta d'Espanya.

Per al Govern, res més lluny de la realitat. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va acusar ahir tant PP com Ciutadans de tenir com a objectiu "la liquidació de Catalunya des d'una visió imperialista" i va defensar que el simposi és "un acte acadèmic". El conseller va fer aquestes declaracions durant la seva compareixença a la comissió d'afers institucionals del Parlament per parlar dels actes del Tricentenari del 1714.

Tot i això, també el PSC i ICV-EUiA van discrepar sobre el títol del simposi. "¿Tan difícil era canviar el títol del seminari?", va preguntar el diputat socialista Daniel Fernández, que fins i tot va proposar que podria haver estat Espanya i Catalunya, 300 anys de conflicte polític . També va assegurar que el fet que no hi hagi cap presència espanyola i internacional fa un "mal favor a la historiografia catalana". Per la seva banda, el diputat ecosocialista Jaume Bosch va advertir que el títol "és un error". Tot i això, va lamentar que alguns partits ho hagin magnificat i va defensar la professionalitat de tots els experts que hi participen.

La polèmica pel simposi ha traspassat les fronteres del Principat, ja que la jornada inclou una conferència titulada Espanya contra el País Valencià ,a càrrec del catedràtic d'història medieval de la Universitat de València, Antoni Furió . "No necessitem que ningú de fora hagi de defensar la Comunitat Valenciana amb una tesi que rebutgem de manera molt contundent", va etzibar el secretari general del PP valencià, Serafín Castellano. També el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, va lamentar ahir que s'estiguin "manipulant els sentiments i enfrontant els espanyols amb finalitat partidista".

Tres dies parlant de "repressió"

El mateix Homs serà l'encarregat d'inaugurar avui el simposi, que durarà tres dies, i la lliçó inaugural anirà a càrrec del catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra Josep Fontana. Les jornades se centraran en quatre eixos: la "repressió" institucional, política i administrativa, l'econòmica i social, la cultural i lingüística, i, finalment, l'exili.

Amb tot aquest escenari cada vegada més tensionat, els populars ja fan mans i mànigues per muntar el seu particular simposi. Per ara s'han posat en contacte amb la Coordinadora de Xarxes Associatives (CREA), formada per més de 86 associacions, i amb la plataforma Som Catalunya. Somos España , impulsora de les manifestacions del 12 d'octubre i del 6 de desembre. Tot, per contrarestar una jornada en què participaran acadèmics de renom i que, a ulls del PP, és una simple "propaganda" del projecte indepependentista del Govern.

stats