DISCREPÀNCIES AL PSC
Misc 27/08/2013

Navarro fustiga els crítics

Manté la seva previsió de primàries malgrat la pressió d'Avancem, que demana que s'accelerin

Sara González
3 min
UN COP DE PUNY SOBRE LA TAULA, PERÒ NOMÉS DE PARAULA 
 Pere Navarro -a la foto acompanyat de Joaquim Nadal, Antonio Balmón i Xavier Sabaté- vol donar un cop de puny sobre la taula i fer callar les veus internes que qüestionen el seu projecte. El seu full de ruta nacional dista molt del de dirigents com Nadal, que lidera el Pacte pel Dret a Decidir a Girona. Per això els ensenya la porta, però només de paraula.

Barcelona.En l'última reunió de l'executiva abans de les vacances, el nucli dur del PSC, desbordat per les càrregues contra la proposta federal de Granada i l'autoexclusió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, va convidar els seus dirigents crítics a passar l'estiu al racó de pensar. Els va demanar que es plantegessin si la seva actitud era coherent amb la participació en els òrgans de direcció i, fins i tot, amb el fet de seguir formant part del partit. Però els crítics, lluny de claudicar, han deixat clar que no faran muts i a la gàbia i continuen expressant públicament que Pere Navarro segueix un camí equivocat, especialment pel que fa a l'eix nacional. La cúpula socialista no pensa consentir més el que considera una distorsió del seu missatge i ahir el número dos del partit, Antonio Balmón, va advertir en un article a El Periódico que "sobren" dirigents que es dediquen a fer "soroll". La consigna és mà dura amb els crítics i ensenyar-los la porta de sortida, però, almenys per ara, sense anar més enllà de les paraules.

"Els vam convidar a reflexionar i en comptes de fer-ho han buscat la confrontació", va explicar Balmón a l'ARA. El secretari d'acció política del PSC insisteix que no sobren dirigents pel simple fet de tenir idees diferents de les de la direcció, sinó per tenir "conductes irresponsables i irrespectuoses". A l'article apunta directament a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; la diputada i exconsellera Marina Geli, i l'exconseller Joaquim Nadal, que lidera el Pacte pel Dret a Decidir a Girona i que no es planteja renunciar al càrrec de president del PSC gironí.

¿Navarro serà capaç de fer fora del partit o dels càrrecs orgànics els que qüestionen el seu full de ruta? Per ara la cúpula no preveu liderar cap acció d'aquest tipus, però tampoc té cap alternativa per evitar un nou curs de discòrdies internes. Tots es veuran les cares dilluns que ve a l'executiva, on els crítics demanaran a Balmón explicacions sobre el que consideren una nova amenaça. "Al PSC no hi sobra gent, justament en falta", va replicar Ros. Geli va afegir que precisament el partit ha perdut molts votants en els últims anys, i Nadal va respondre que no es donava per al·ludit i que, en tot cas, si algú pensa que ell sobra al PSC, que l'hi digui sense embuts.

Fins i tot dirigents afins a Navarro, com ara el diputat Xavier Sabaté, va considerar excessives les paraules de Balmón: "No sobren, Antonio, companys al PSC". El dirigent tarragoní va afegir que el que sobra són articles com el seu, "que aparten i menystenen qui treballa i lluita honestament per assolir el millor per als catalans i les catalanes".

La rentrée es preveu tensa. Aquest no serà l'únic maldecap de Navarro, ja que el moviment Avancem, que lidera Joan Ignasi Elena, comença a pressionar perquè el partit acceleri el procés de primàries del candidat a la Generalitat. L'objectiu: que un avançament electoral no torni a deixar el PSC sense les primàries obertes als simpatitzants que va prometre Navarro. "Tenim la sospita que volen allargar al màxim el procés perquè tenen por que Navarro perdi les primàries", afirma un dirigent d'Avancem. El col·lectiu insisteix que no té cap candidat per disputar-li el lideratge a Navarro i que les primàries s'haurien de celebrar durant els primers mesos del 2014, just també quan la maquinària de les primàries del PSC de Barcelona hauria d'estar funcionant a ple rendiment.

Però el comandament de Nicaragua no vol ni sentir a parlar d'aquesta qüestió. "CiU ja va aprendre de les conseqüències d'anticipar les eleccions. No les convocarà l'any 2014", afirma un dirigent del nucli dur del PSC, que lamenta, a més, que Avancem se sumi al "teatre de l'absurd". Tot plegat, una bona garrotada de setembre per a un Navarro que afronta el curs més complicat.

stats