DEBAT SOCIALISTA
Misc 25/08/2013

Navarro fa una crida agònica a la unitat del PSC

i
Ferran Casas
2 min

BarcelonaPere Navarro va ser escollit primer secretari del PSC el desembre del 2011. Del congrés, els socialistes en van sortir amb el tradicional equilibri entre catalanistes i dirigents metropolitans -que va començar a funcionar el 1994 al congrés de Sitges- trencat. El mal resultat el 25-N, la incapacitat de Navarro per asserenar el debat intern i integrar sensibilitats i la virulència dels crítics (molts dels quals exdirigents ja sense responsabilitats institucionals) han instal·lat el PSC en una crisi constant, en què les veus discordants es fan sentir dia sí i dia també. Ahir va ser el torn de Quim Nadal i Montserrat Tura, crítics amb la falta de compromís del partit amb el dret a decidir. Navarro, que aposta encara per la via federal, va fer una crida agònica a preservar la unitat del partit perquè, va dir, el PSC "és l'única esperança dels que no en tenen i és l'únic que pot construir un futur basat en l'acord" entre Catalunya i Espanya.

Nadal i Tura van publicar ahir articles, a El Punt-Avui i a El Periódico , en què esmenen el full de ruta polític de Navarro. Nadal, a qui el PSC de Girona, que ell presideix, qüestiona per haver acceptat, sense ni tan sols haver-los-hi comunicat abans, presidir el pacte pel dret a decidir de Girona, afirmava que és compatible defensar l'exercici de l'autodeterminació i, alhora, "ser fidel a les bases del socialisme". El primer secretari del PSC gironí, Juli Fernández, que al seu moment va pactar amb Nadal per aconseguir el liderat del partit en contra dels renovadors, amenaça ara de remoure Nadal de la presidència del partit. L'exalcalde de Girona no pensa passar per aquest tràngol sense donar abans molta guerra.

Nadal va indicar que un PSC implicat en el dret a decidir "és garantia de pluralitat, transversalitat i llibertat del procés", a més de lamentar que "quan ha calgut triar, el partit massa sovint s'ha equivocat, decantant-se per una posició conservadora, cautelosa, per no trencar".

I Tura, també exconsellera, va lamentar que la direcció del partit convidi a marxar els crítics, tots de sensibilitat més catalanista, cada cop que alcen la veu. La dirigent va criticar que Navarro practiqui l'"exclusió".

La majoria de càrrecs institucionals i els grans alcaldes estan, però, amb el primer secretari. Una prova la va donar el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, satisfet perquè la postura del PSC amb el procés català "no és tímida ni tèbia sinó molt clara".

stats