29/05/2015

Miquel Comas: “Si el canvi només es pot fer sent jo batle, ho seré, però no m’hi jug la carrera”

3 min
Miquel Comas: “Si el canvi només es pot fer sent jo batle, ho seré, però no m’hi jug la carrera”

PalmaMiquel Comas Oliver (Palma, 1981), professor de Filosofia i doctor en Humanitats i Ciències Socials , és el cap de llista de Som Palma, la candidatura impulsada a Cort per Podem. Sense disposar de la marca de la formació de Pablo Iglesias, ha entrat a l’Ajuntament amb cinc regidors, la mateixa representació que MÉS, i només un regidor menys que el PSIB-PSOE. Veu en el nou escenari polític l’oportunitat de canviar de dalt a baix el funcionament de Cort i sembla obsessionat per això, més que per qui ha de ser el batle. En principi no renuncia a entrar en un govern presidit pels socialistes i marca distàncies amb Podem, formació de la qual és dirigent a Palma.

Amb quin ànim arriba Som a les negociacions?

Amb tota la voluntat d’arribar a un acord per a un canvi profund de la política municipal abans del 13 de juny. No pot ser només un simple maquillatge i, per aconseguir-ho, no estam disposats a tenir un rol secundari. El canvi ha de ser de metodologia en la manera de governar, un canvi estable que perduri més enllà d’aquesta legislatura.

Què implica la nova metodologia?

La transparència, que és un compromís irrenunciable. Els ciutadans han de saber que els seus governants ho fan de manera clara i transparent. Per això volem començar, perquè el procés de negociació i diàleg sigui públic. Hem d’estudiar la manera de retransmetre directament les reunions o després fer-ne públic el contingut íntegre.

Respecte del programa sembla que no hi haurà gaires discrepàncies.

És cert que a priori tenim molts punts en comú. He vist les primeres

línies que han marcat el PSIB i MÉS, i és així. Per nosaltres les prioritats són l’establiment d’un codi ètic per al funcionament de l’Ajuntament amb mesures contra la corrupció, la col·locació dels processos de participació ciutadana en el centre de les decisions polítiques, el rescat ciutadà immediat i l’impuls de Palma com una ciutat líder en la cultura, l’ecologia i la tecnologia.

Com es gestionarà tot això?

La metodologia de govern que establim en la negociació, i serà el primer que hem de fer, implica una organització estable, compacta i transversal entre tots els departaments de Cort. Que no hi hagi, ni tan sols ho sembli, una segmentació del govern municipal. Som vol contribuir a aquesta estabilitat, independentment de quin sigui el seu rol.

Heu dit que no voleu que aquest rol sigui secundari. Voleu ser el batle?

Si el canvi només es pot fer sent jo el batle, ho seré. Estam disposats a governar a Palma en igualtat de condicions, però no a qualsevol preu, perquè això no és una lluita pel poder. Jo no em jug la meva carrera política per ser batle o no.

Sou la marca de Podem a Palma. Tampoc no entraríeu a un govern municipal presidit pel PSIB?

Som Palma és una candidatura popular impulsada per Podem, però tenim autonomia total, políticament i jurídica. Per part nostra, no és una condició prèvia per entrar al govern de Cort. El vertader canvi de rumb que volem suposa que el protagonisme sigui de l’acord al qual arribem, no dels càrrecs.

Els de Palma sou els qui teniu menys temps per negociar abans que es constitueixin els ajuntaments [el 13 de juny], i a més, les tres formacions heu de sotmetre els acords a la votació dels vostres simpatitzants o militants.

Farem via. Qualsevol acord que adquireixi Som Palma serà sotmès a l’aprovació de l’assemblea oberta. Que les tres formacions de Palma hagin anunciat que faran el mateix consider que és històric i me n’alegr molt, perquè és arribar a un punt de no retorn democràtic. Si diem que

totes les decisions importants han de ser sotmeses a la ciutadania, aquesta ha de ser la primera.

Quant us heu gastat en la campanya electoral?

1.700 euros, i això que n’havíem recaptat 2.200! [riu].

Podem no us ha donat res?

[Es posa seriós] No, Som Palma és una candidatura popular que funciona autònomament malgrat que estigui impulsada des de Podem, i molts dels qui hi participam venim d’allà. El que hem aconseguit [els doblers] ha estat gràcies a la candidatura.

Heu treu vots de manera heterogènia als barris de Palma. A què atribuiu l’èxit?

Els companys de MÉS tenen raó quan parlen dels partits amb capacitat mediàtica per sortir als mitjans estatals, i reconec que nosaltres hem tingut l’impuls de Podem, malgrat no tenir-ne la marca; hem partit amb avantatge. MÉS ha fet una campanya amb la gent i també ha tingutèxit. Hem entrat de manera considerable a tots els barris de Palma, però el més significatiu és la victòria de l’esquerra i la baixada del PP, fruit de la seva degeneració.

stats