Misc 26/04/2014

Madrid posa límits a la solució ‘win-win’ de Mas

Santamaría tanca la porta al diàleg sobre la consulta perquè “la llei no pot perdre mai”

R.m.
3 min
Soraya Sáenz de Santamaría sortint ahir de la reunió del consell de ministres al costat d’Ana Mato.

BarcelonaEl missatge de mà estesa que Artur Mas va llançar dijous a la nit en l’estrena del programa .Cat de TV3 seguia cuejant ahir tant a Madrid com al Parlament. Entestat a mirar d’estovar la negativa del govern de Mariano Rajoy a discutir sobre la consulta, el president de la Generalitat va oferir-se a negociar una solució win-win, és a dir, una fórmula acordada en què tothom -tant Catalunya com Espanya- hi surti guanyant i no es pugui parlar de vencedors ni de vençuts.

L’oferiment ja havia arribat ahir al migdia a orelles de la vicepresidenta de l’executiu central, que va rebre-ho amb indissimulada fredor. “No podem dialogar sobre una proposta que és il·legal; no es tracta de guanyar o perdre”, va advertir Soraya Sáenz de Santamaría. “Qui no pot perdre mai és la llei”, va reblar. Mentre Mas cridava a asseure’s a la taula de negociació “sense condicions prèvies” per part de ningú, Santamaría insistia que qualsevol conversa amb l’Estat té un límit: n’ha de quedar exclòs el dret a decidir. La vicepresidenta va exigir a Mas que acati el cop de porta del Congrés al 9-N i corregeixi el rumb.

De fet, els seus coreligionaris a Catalunya van anar més enllà i van mostrar-se satisfets pel que presentaven com un pas enrere de Mas. Segons Alícia Sánchez-Camacho, la solució win-win plantejada pel president de la Generalitat indica que finalment “s’ha adonat” que no anava ben encaminat: “Valorem molt positivament que el president sigui conscient que amb el procés que portava fins ara hi perdíem tots”. Seguint el seu propi fil argumental, la presidenta del PP a Catalunya va garantir que el govern espanyol està disposat a dialogar al voltant d’altres propostes, “però sempre han de passar pel compliment de la llei i per estar en el marc de la democràcia”.

El PSC hi veu una “rectificació”

No és l’única que ahir va fer una lectura interessadament optimista de les paraules de Mas. També el PSC intentava portar l’aigua al seu molí, a través del seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena. A parer seu, les declaracions del cap del Govern representen un “gest de rectificació” i un reconeixement “tàcit” que l’únic camí viable per fer realitat la consulta és mitjançant el diàleg amb Madrid. Segons Lucena, Mas ja admet que el full de ruta traçat juntament amb l’ERC d’Oriol Junqueras “no porta enlloc”. Ara, a opinió del portaveu dels socialistes al Parlament, és el moment que Mas i Rajoy s’asseguin a parlar, i “el PSC estarà encantat d’ajudar a bastir aquests ponts de diàleg”.

Res a veure amb la interpretació d’ERC de les paraules del president de la Generalitat. La diputada Gemma Calvet va aplaudir les seves reflexions, perquè refermen el seu compromís amb la consulta programada per al 9 de novembre. Calvet va destacar que el govern de l’Estat té ara una “nova oportunitat” per adaptar-se a l’onada sobiranista a Catalunya, tolerant una consulta emparada per la llei catalana que està elaborant el Parlament. Des de la CUP, el diputat Quim Arrufat va llançar un advertiment a Mas: la consulta, va remarcar, és “irrenunciable” i, si guanya el sí, la independència s’haurà de materialitzar “a les bones o a les males”.

La proposta de Mas haurà d’esperar fins després de les eleccions europees -fora del soroll electoral- per saber si pot fer que se suavitzin les postures a Madrid.

stats