POLÍTICA DE PACTES
Política 22/08/2015

Les bases de MÉS volen anar en solitari a les generals

L’única alternativa que es valorarà és una aliança amb Podem

R. Gallego
3 min
Dirigents de la formació de MÉS per Mallorca durant una reunió recent./ JOAN TORRES

PalmaMÉS estudiarà la possibilitat de concórrer de la mà de Podem a les pròximes eleccions generals -que segurament tindran lloc el mes de novembre-, tot i que la tendència que s’imposa actualment entre les bases de la coalició és presentar-se en solitari. Dirigents de MÉS consultats per l’ARA Balears detecten que els militants es decanten clarament per enfrontar-se a les urnes amb la seva marca, sense aliats. En tot cas, el que està descartat és fer pinya amb Proposta per les Illes (El Pi), tal com proposava la formació de Jaume Font, i també presentar-se amb una eventual franquícia d’Ahora en común, que presumiblement estarà integrada per membres d’Esquerra Unida i independents.

Una vegada aclarit el paisatge amb aquests descarts, l’única aliança possible seria la d’una entesa Podem-MÉS o MÉS-Podem, i en aquest cas l’ordre sí que alteraria el producte. I és que, per començar, des de les files econacionalistes consideren que s’han de fer valer els 65.000 vots que varen tenir a les autonòmiques (Podem en va aconseguir 62.000) i el major arrelament que té a les Illes per exigir que el número 1 de la candidatura fos de MÉS.

De tota manera, tot i que el partit liderat per Alberto Jarabo acceptàs aquest punt, hi ha pesos pesats que hi veuen més inconvenients. Per una banda, que concórrer amb Podem faria que es diluís la marca MÉS en un moment dolç com l’actual. En segon lloc, a bona part dels afiliats i simpatitzants els costa imaginar un acord preelectoral, tot i que sigui tàctic, amb una formació ‘estatalista’. Finalment, a MÉS també temen que les possibles errades i incongruències de Podem els acabin arrossegant.

Càlculs

Més enllà de qüestions més ideològiques, a MÉS també fan càlculs. En aquest sentit, recorden que al 2011 la diferència de vots que va rebre la coalició PSM-IV-ExM -el que seria MÉS en l’actualitat- entre les autonòmiques i les generals va ser del 20% (38.000 a les primeres i 31.000 a les segones).

Si es repetís aquesta tendència, dels 65.000 suports que varen obtenir el maig passat es quedarien amb un 52.000, la qual cosa els garantiria un diputat al Congrés, ja que, amb una participació ‘normal’ 40.000 vots són suficient per obtenir representació a Madrid.

De tota manera, Podem Balears ha de presentar encara una oferta concreta amb vista a un eventual pacte i els econacionalistes esperen que aquesta arribi abans de l’assemblea que han de dur a terme al mes de setembre, en la qual la militància de l’organització tindrà la darrera paraula sobre si convé o no un acord preelectoral.

Pel que fa a qui seria el cap de cartell, a les files de MÉS l’opció que més agrada sembla la d’Antoni Verger.

L’exregidor i exportaveu de MÉS a l’Ajuntament de Palma no va poder presentar-se a les primàries internes per ser candidat a les darreres eleccions municipals per la seva implicació en el cas Trens -que té el seu origen quan era director general de Transports, a la legislatura 2007-2011-.

Aquesta circumstància també va privar Verger de ser conseller del Govern Armengol, ja que la seva formació i ell mateix no volien crear un problema al pacte d’esquerres.

Una vegada desimputat, Verger té via lliure i la confiança dels seus companys.

Encara així, és una opció que l’interessat valoraria tenint en compte aspectes professionals i personals.

Si es decidís a fer la passa, Verger s’hauria de presentar a les primàries que MÉS té previst realitzar el 17 d’octubre, tot i que en principi no trobaria contestació interna.

stats