ESPIONATGE POLÍTIC
Política 14/06/2013

L'oposició sospita que el PP espià jutges i fiscals i Bauzá ho sabia

El president no donarà explicacions perquè el cas "no dóna més de si"

Quim Torres
2 min
L'oposició sospita que el PP espià jutges i fiscals i Bauzá ho sabia

Palma.Els socialistes, i també en part la coalició MÉS, no s'acaben de creure la versió que han donat els populars del cas 'd'espionatge' polític que ara s'ha donat a conèixer i que ja s'ha batejat com a 'baleargate'. Fins ara, el secretari general del PP l'any 2010, Miquel Ramis, ha reconegut públicament que contractaren una agència de detectius, però ha negat que fos per espiar jutges i fiscals. Segons la seva versió, només es féu un seguiment a càrrecs del Pacte que no conduí enlloc. A més, n'ha intentat desvincular el president del Govern, José Ramón Bauzá, que en aquell moment ja era president del partit.

L'esquerra, en canvi, sospita que en realitat no s'espiaren càrrecs del Pacte, sinó jutges i fiscals que investigaven casos de corrupció que afectaven el PP. I entén, a més, que Bauzá n'havia d'estar al corrent. "El PP espia aquells que el molesten, siguin els partits de l'oposició, els jutges o els fiscals. Això es diu coacció", afirmà ahir la diputada socialista Pilar Costa, qui acusà el PP de portar a terme una estratègia d'espionatge i assetjament contra l'estat de dret. "Almenys el PP ha reconegut haver gastat més de 4.000 euros en detectius privats, però el PSIB sospita que n'hi ha més, que no és un cas aïllat, sinó que això s'emmarca dins una estratègia que començà quan el president de l'Exectuiu, José Ramón Bauzá, fou nomenat president de la formació", apuntà.

Costa recordà que Bauzá digué l'any 2010 que hi havia militants del PP que havien estat "maltractats", que no ho toleraria i que s'havia d'actuar contra els presumptes maltractadors, "és a dir, els fiscals Anticorrupció i els jutges que investiguen els casos de corrupció", remarcà la socialista, qui afegí que després s'inicià una estratègia entre Bauzá, Ramis i l'exfiscal Ignacio Gordillo, que fou fitxat pel PP balear "per iniciar un assetjament en contra de jutges i fiscals que estaven investigant casos de corrupció".

L'any 2010 els fiscals Anticorrupció i el jutge José Castro conegueren que se'ls estava investigant i a final d'aquell any aparegueren informacions en un mitjà de comunicació vinculat a la dreta espanyolista que qüestionaven el prestigi del jutge i del fiscal Pedro Horrach.

Bauzá no compareixerà

"El PP de Bauzá és el PP de Cañellas, el de Matas, el de sempre, el de la corrupció, el que ha saquejat els comptes públics i el de les pràctiques mafioses", hi insistí Pilar Costa, qui exigí el cessament de Ramis i la compareixença urgent de Bauzá al Parlament. El mateix demanà la coalició MÉS, que registrà una sol·licitud ahir mateix. El portaveu, Biel Barceló, sol·licità la dimissió de Ramis perquè, segons ell, "un representant del poble no pot trobar normal que s'investiguin jutges i fiscals". Sobre Bauzá, advertí que "no és creïble que el president del PP balear no sabés que el seu partit estava espiant". Sentencià que fins que no depuri responsabilitats, "el principal responsable és ell". A tot això, el PP defensà que la investigació contractada fou "totalment transparent, legal i lícita" i deixà clar que el president no compareixerà al Parlament perquè ja s'ha explicat tot i el cas "no dóna més de si".

stats