DRET A DECIDIR, EL CONSENS PER LA CONSULTA
Misc 15/12/2013

Junqueras crida a blindar la unitat

El líder d'ERC veu prioritari mantenir l'entesa sobiranista per fer front al veto de l'Estat

Roger Tugas
3 min

Barcelona."No és la pregunta que ERC hauria volgut". Així va valorar dijous el president dels republicans, Oriol Junqueras, l'acord sobre el doble enunciat de la consulta, malgrat que tot seguit va subratllar que permetia votar l'opció independentista i que havia servit per unir totes les formacions favorables al dret a decidir. Aquest segon element ha anat guanyant pes els últims dies, fins al punt que ahir Junqueras va assegurar davant les més de 4.000 persones que omplien l'auditori del Fòrum que l'opció escollida era més adequada que la seva. "Això no acostumen a dir-ho els dirigents polítics, però estic convençut que la pregunta que tenim és molt millor que la que nosaltres proposàvem, encara que només sigui perquè som molts defensant-la", va afirmar, malgrat que just abans havia reconegut que fins dimarts l'acord "no pintava bé".

L'acte d'ERC havia estat plantejat feia poques setmanes contra rellotge com un gest de força dels republicans per pressionar a favor de les seves tesis entorn de la pregunta. Un cop assolit aquest acord, es va convertir en un bany de masses per celebrar l'entesa, però Junqueras va voler carregar-lo també d'una crida a blindar la unitat assolida per fer front amb garanties als embats que caldrà afrontar abans no s'arribi a les urnes. Una demanda que van escoltar socialistes incòmodes amb l'autoexclusió del dret a decidir de Pere Navarro i que van anar a l'acte, com Fabian Mohedano i Jordi del Río (Avancem), Toni Comín o Ernest Maragall, ja fora del PSC.

Consens per fer la consulta sí o sí

La petició de celebrar una consulta pactada és un mer tràmit per als partits sobiranistes, que cada dia reben evidències de la negativa de l'Estat a acordar-la o tolerar-la. Davant el previsible veto, les formacions han pactat exercir igualment el dret a decidir, com l'ARA va avançar, però saben igualment que el camí no serà senzill. "Haurem d'anar amb la llei catalana, la nostra, que no la podran impugnar", va defensar el candidat d'ERC a les europees, l'independent Josep Maria Terricabras. El jutge Santiago Vidal va coincidir a apel·lar al dret a l'autodeterminació per reclamar el mateix tracte que va rebre Kosovo del Tribunal de Justícia Internacional.

Després de la negociació de la pregunta, Junqueras va situar el desacatament de la prohibició de l'Estat com el següent "moment delicat". "I només el podrem superar si ho fem junts. [...] Hi hem d'arribar tan units com sigui possible, també amb la nostra societat", va insistir el líder dels republicans, que en el seu estil peculiar va situar les relacions entre els dirigents sobiranistes en el terreny personal: "No som rivals, som companys, fins i tot amics".

Un míting desenfadat

Una formulació que no va desentonar enmig d'un acte més destinat a engrescar els assistents que a adoctrinar-los, amanit amb les constants bromes de l'escriptor Màrius Serra i l'humorista Peyu. Van ajudar també al seu to desenfadat les intervencions de persones poc avesades a participar en mítings, com l'actor Juanjo Puigcorbé, l'escriptora Empar Moliner o fins i tot el productor i antic membre de la Trinca Josep Maria Mainat, també provinent de l'espai socialista i desencantat ara amb l'abandó del PSC del procés sobiranista, com es va encarregar de recordar a bastament ahir.

Tots ells van animar una audiència independentista que ja venia animada de casa arran dels últims avenços cap a la consulta. "Mai havíem arribat tan lluny, mai havíem sigut tants, mai havíem tingut tanta força, mai havíem tingut una oportunitat com aquesta", es va encarregar de recordar-los Junqueras, just abans de rebre una sonora ovació.

L'altre gran repte que té ERC fins a la consulta -a part de blindar la unitat que asseguri que es faci- és acabar de sumar a l'opció independentista els partidaris del dret a decidir i que ara dubten què votar a la segona pregunta, Unió i ICV. Feia una setmana els acusava d'intentar una pinça per aigualir la consulta, però ahir, un cop trobada l'entesa i com a desgreuge, Junqueras va justificar els seus dubtes perquè, enfront dels sobiranistes de tota la vida, "els que s'hi han incorporat més recentment necessitaven més temps".

Tant els democristians com els ecosocialistes decidiran quin vot promouen a la consulta segons la posició que mostri l'Estat amb Catalunya fins al 9-N. Per això, el líder d'ERC vol evitar incomodar-los excessivament amb retrets sobre els seus dubtes -divendres va reunir-se amb el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida- i espera que el govern espanyol faci l'altra part de la feina els pròxims mesos.

El veto a la consulta, segons Junqueras, "converteix la independència en sinònim de democràcia". Un argument amb el qual ERC insistirà d'ara en endavant. "Cada dia donem les gràcies a aquesta fàbrica d'independentistes que és el govern espanyol", va ironitzar Junqueras, visiblement emocionat en diversos moments de la intervenció.

stats