Efímers Tema del dia 21/04/2014

Jordi Vaquer: “Per als antieuropeus aquestes eleccions són les més favorables”

i
Marc Vidal
2 min

Jordi Vaquer és un analista privilegiat del debat europeu des de l’Open Society Initiative for Europe, establerta a Barcelona. Alerta que les forces euroescèptiques guanyaran pes, però que el resultat que obtindran està magnificat.

¿Guanyaran pes a les europees les forces euroescèptiques?

Sí, però ho faran sobretot a causa de la desmobilització dels votants dels partits més proeuropeus. Per a aquests partits antieuropeus aquestes eleccions són les més favorables. Es toquen els temes clau per a un partit ultranacionalista xenòfob, com la identitat europea o la immigració. I a això s’hi suma que són unes eleccions de segon rang en què la gent opta per un vot de càstig, i trien partits que no voldrien veure governar el seu país o ciutat.

Què alimenta el suport a aquests partits?

Hi ha tres qüestions que es fusionen en l’àmbit de la dreta més radical. La primera és la immigració i l’acceptació de la diversitat. La segona és un tema nou, que és la lliure circulació de treballadors dins de la UE. I la tercera és que bona part de l’opinió pública europea està molt descontenta amb el funcionament institucional, els govern tecnocràtics, etc. És una qüestió que no assenyala només la dreta populista, però és qui més se’n beneficia en vots.

¿Hi ha moltes diferències dins dels partits euroescèptics?

És equivocat dir que tot l’antieuropeisme o tot el populisme és el mateix. Hi ha populismes i radicalismes a dreta i esquerra i també hi ha antieuropeisme entre els partits convencionals, com els conservadors britànics. Al final es posa tot al mateix sac i un vot al UKIP no és el mateix que a Alba Daurada. I es crea un totum revolutum que origina una reacció a la defensiva del sistema per no canviar res. També això és un perill que cal evitar.

stats