Política 30/09/2014

El ministeri de l'Interior envia ara 180 antidisturbis a Catalunya

Hi ha quatre grups d'agents destinats d'urgència i el ministeri preveu destinar-ne més fins al 9 de novembre

Pedro águeda
2 min
Les furgonetes de la policia espanyola en un solar de Calella

MadridQuan no s'havien complert ni 24 hores de la suspensió de la consulta del 9 de novembre pel Tribunal Constitucional, el ministeri de l'Interior va decidir enviar antiavalots del Cos Nacional de Policia a Catalunya, on les competències en seguretat ciutadana són exclusives dels Mossos d'Esquadra. Segons han informat a l'ARA fonts policials, està previst que a partir de demà estiguin operatius a Catalunya al voltant de 180 agents de la unitat d'intervenció policial (UIP).

Els agents de la UIP han estat mobilitzats amb urgència des de Valladolid, la Corunya, València i Oviedo. Són quatre grups que tenen destinats 50 agents cadascun, però que solen mobilitzar entre 43 i 44 policies. La UIP es caracteritza per la mobilitat dels seus efectius, que són desplaçats a punts calents de la geografia de l'Estat, ja sigui per l'organització d'un gran esdeveniment o per manifestacions. Amb dues excepcions: Euskadi i Catalunya, on les competències en matèria de seguretat ciutadana estan transferides i són exclusives de l'Ertzaintza i els Mossos. En totes dues comunitats autònomes, la UIP només s'utilitza en fronteres i custòdia d'edificis de l'Estat.

A dia d'avui, al pas fronterer de la Jonquera s'hi ha desplaçat un grup de la UIP, sense que sembli aquest el destí de cap dels quatre grups mobilitzats d'urgència. A més, per a la custòdia d'edificis ja hi ha permanentment destinats a Barcelona dos grups dels antiavalots de la Policia i un més de la Unitat Central d'Intervenció, que és de forma provisional a la capital catalana des de principis d'any.

Aquesta no és la primera demostració de força que fa Interior a Catalunya en els últims mesos. Set grups de la UIP, una mica menys de 300 agents, van passar diversos dies en hotels de Calella a l'espera d'intervenir en els incidents pel desallotjament del centre okupa de Can Vies. Interior va oferir ajuda a la Generalitat quan els policies ja havien emprès el viatge cap a Catalunya. El Govern va rebutjar l'oferiment perquè la Brigada Mòbil dels Mossos podia encarregar-se de la situació, com era de preveure pels mitjans i efectius amb què compta. Els policies nacionals van tornar a les seves bases sense fer cap servei i després que Interior es gastés 70.000 euros en dietes.

Els quatre grups enviats ara viatgen entre avui i demà a Catalunya sense conèixer el motiu del seu viatge. Segons les fonts consultades, als policies se'ls ha dit que en seran informats quan arribin al seu destí. En mitjans policials es dóna per fet que Interior destinarà més antiavalots a Catalunya d'aquí al 9 de novembre. Fonts de la UIP atribueixen la decisió al director adjunt operatiu, el comissari Eugenio Pino, qui va exercir de cap dels antiavalots durant el govern de José María Aznar i s'ha erigit durant aquesta legislatura en l'home fort de la Policia. Pino participa aquest dimecres amb el director general, Ignacio Cosidó, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en els actes que se celebraran a Palència amb motiu del Dia de la Policia.

stats