REVÉS JURÍDIC
Política 30/06/2013

El Govern revisarà la llei de símbols perquè no sigui inconstitucional

Gómez insisteix que no s'ha de fer política ni imposar idees en els centres educatius

Q. Torres
3 min
El vicepresident i conseller de Presidència, Antonio Gómez, afirma que no s'han de poder fer manifestacions ideològiques en els edificis públics.

Palma.El dictamen del Consell Consultiu, en què adverteix que la llei de símbols atempta contra el dret a la llibertat d'expressió, ha provocat ja els primers efectes: el Govern revisarà el redactat de l'avantprojecte per adequar-lo a la Constitució. Així ho avançà ahir el vicepresident i conseller de Presidència, Antonio Gómez, de qui depèn el redactat ara qüestionat. Gómez, però, recalcà que abans de fer-hi cap modificació s'estudiarà amb detall el dictamen.

"No pretenem redactar normes que transmetin símptomes d'anticonstitucionalitat", afirmà ahir Gómez en unes declaracions recollides per l'agència Europa Press. El vicepresident del Govern assegurà que no havia rebut l'informe del Consultiu, però l'havia pogut llegir; i indicà que els serveis jurídics de la Comunitat l'estudiaran per veure "com es poden recollir les recomanacions" o per "veure quines altres línies es poden seguir".

El Consell Consultiu qüestiona, concretament, l'article 4.3 del redactat, que és el més polèmic i el més criticat, i que a la vegada és el motiu principal que mou el Govern a elaborar aquesta norma, perquè és el punt que intenta impedir que es pengin llaços quadribarrats a les façanes dels centres educatius de les Illes com a senyal de protesta pels retrocessos en la política lingüística impulsats per l'Executiu mateix del PP. Segons el màxim òrgan de consulta de Balears, el Govern no pot restringir el dret a la llibertat d'expressió "mitjançant cap tipus de censura prèvia" i, per tant, considera que no és "legítim ni admissible" que la col·locació de símbols que no siguin oficials només es permeti amb una autorització prèvia de la conselleria competent. El Consultiu planteja un redactat alternatiu de l'article que difícilment impediria que es penjassin els llaços.

Gómez hi insisteix

Tot i l'avís del Consultiu i malgrat l'interès de l'Executiu que la seva norma no topi amb la Constitució, Gómez insistí ahir a defensar que els centres educatius no han de ser un espai on es faci política ni s'imposin idees polítiques. El vicepresident no amagà la seva sorpresa pel dictamen del Consultiu, però destacà que aquest no considera inconstitucional tot el redactat, sinó només un punt. Amb aquesta llei, defensà, "no es vol impedir la llibertat d'expressió", sinó que cerca que en els edificis públics tan sols hi hagi els símbols oficials i que "els serveis públics -com el de l'ensenyament- es prestin amb total imparcialitat, i que la llibertat d'expressió es desenvolupi en altres espais", recalcà en declaracions a l'agència Efe.

Gómez es posà d'exemple i afirmà que ell, com a vicepresident, no ha d'emprar la façana de la Vicepresidència per expressar manifestacions ideològiques ni personals" i, per tant, considera que tampoc no s'ha de poder fer als centres educatius, que s'han de limitar a mostrar els símbols oficials.

L'argumentari del PP ha estat molt qüestionat per diversos sectors socials perquè, pels mateixos motius que es pretenen impedir els llaços en defensa de la llengua, també s'haurien d'impedir els altres llaços i símbols que es pengen en edificis públics el dia contra el càncer o contra la violència de gènere, per exemple. De fet, el Consell Consultiu proposa un redactat alternatiu al polèmic article segons el qual només quedarien "expressament prohibits" en els edificis públics aquells símbols que "impliquin vulneració dels drets i valors constitucionals o lesionin drets fonamentals". Aquest redactat no impediria ni els llaços per la llengua ni els altres que es pengen habitualment en espais públics de les Illes.

stats