PRIMERES MESURES DE L’EXECUTIU
Política 11/07/2015

El Govern demana el reingrés al Ramon Llull

Torna a l’òrgan de projecció de la cultura i la llengua catalanes que deixà el 2013

Q. Torres
3 min
RETORN ALS INICIS  L’Institut Ramon Llull es va crear l’any 2002 entre el Govern balear i el català.

PalmaDos anys i mig després de sortir de l’Institut Ramon Llull (IRLL), el Govern balear inicia el reingrés a aquest organisme, que té per objectiu la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura produïda als territoris del parla catalana. El Consell de Govern va acordar ahir encomanar a la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, que faci els tràmits pertinents perquè l’Executiu balear torni a formar part d’aquest consorci que varen crear l’any 2002 la Generalitat de Catalunya i el Govern balear i que ara mateix està integrat per la Generalitat i per l’Ajuntament de Barcelona.

La intenció del Govern balear és que, de manera imminent, en les pròximes setmanes o com a molt tard en un mes, es pugui signar el reingrés a l’IRLL, l’organisme que promou a l’exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l’àmbit acadèmic, la traducció de literatura i obres de pensament escrites en català, i la producció cultural en català en altres àmbits com el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny i l’arquitectura. Així en va informar ahir el portaveu de l’Executiu, Marc Pons, després de la segona reunió del Consell de Govern.

La passa feta també cerca el compliment d’un dels punts de l’acord de governabilitat signat per la nova majoria progressista de PSIB, MÉS i Podem. D’aquesta manera es torna a repetir la situació que ja es va produir l’any 2007, quan el canvi de color polític també va provocar el reingrés de Balears a l’IRLL, després que el Govern de Jaume Matas hagués abandonat aquest organisme creat per la Generalitat catalana i la Comunitat Autònoma de Balears l’any 2002.

“La projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que es genera a les Illes Balears és un objectiu irrenunciable si volem créixer com a poble, més enllà dels límits que ens imposa la geografia”, va defensar la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps. Segons la nova responsable, aquesta tasca d’identificació i d’expansió s’ha de fer, de manera “imprescindible”, amb la resta de territoris amb què Balears comparteix llengua i cultura, perquè s’entén que només amb la cooperació es podrà fer més present a l’entorn proper i al món. Però també perquè “transmetem un missatge d’unitat en relació a la llengua catalana que compartim amb catalans i valencians, una unitat que malauradament de vegades encara és qüestionada”, va advertir Camps.

El nou Govern considera una “equivocació” la decisió que va prendre el 7 de desembre de 2012 l’anterior Executiu de José Ramón Bauzá (PP) d’abandonar l’IRLL, una decisió que es va fer efectiva l’1 de gener de 2013. I entén “imprescindible” demanar-ne ara el reingrés. El gabinet que presideix Francina Armengol (PSIB) defensa que la projecció exterior de la llengua i de la cultura catalana que es produeix a les Illes ha de recaure en un organisme “potent”, que aglutini no només les Illes Balears, sinó també tots els territoris de parla catalana. I, per l’Executiu balear, aquest organisme té un nom: Institut Ramon Llull.

Satisfacció de la Generalitat

L’anunci del Govern va provocar que, immediatament, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, expressàs satisfacció i ho consideràs “una gran notícia per a la nostra cultura i llengua comunes. Plegats tornarem a fer bona feina”.

El reingrés de Balears obligarà a canviar una altra vegada els estatuts del consorci, que es varen modificar l’any 2013 quan les Illes en varen partir. El portaveu del Govern, Marc Pons, també va apuntar la voluntat que la resta de forces polítiques al Parlament se sumin a la idea de fer feina conjunta per a la llengua i cultura pròpies des de dins de l’IRLL, amb la intenció que aquesta tingui major continuïtat en el temps i no depengui del Govern de torn. Pons també va considerar important que els consells, ajuntaments i altres institucions i entitats s’hi puguin adherir i va avançar que s’exploraran escenaris perquè això passi.

L’Institut Ramon Llull forma part, juntament amb el Govern d’Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals, l’Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, de la Fundació Ramon Llull, que té la seu a Andorra. Aquest consorci podria acollir les altres institucions i entitats de les Illes Balears.

stats