FINANCES PÚBLIQUES
Política 11/08/2013

El Govern respon a Rajoy que Balears no pot "estirar" d'Espanya sense finançament

L'oposició diu que el president espanyol perjudica Balears perquè Bauzá no reivindica res

Quim Torres
3 min

Palma.El Govern balear no podia deixar passar que un dels seus discursos més suats darrerament, el de l'exigència d'una millora del finançament, fos menystingut pel president espanyol, Mariano Rajoy, en la seva visita a Mallorca per veure el rei. Ahir li va respondre, sense estridències. El Govern no criticà que Madrid ajorni l'inici del debat sobre un nou model de finançament fins a mitjan any vinent. Sí que va qüestionar que Rajoy hagués rebaixat les pretensions de comunitats com la de Balears i hagués advertit que la situació econòmica de les Illes és millor que la de la resta i espera que sigui una de les comunitats que "estiri" d'Espanya per sortir de la crisi. El conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí, li respongué que si Balears ha de continuar "estirant" de l'Estat i ser "locomotora", cal que es modifiqui un sistema de finançament que la "perjudica greument" i que, de retruc, acaba perjudicant l'Estat quan fa perdre força a la "locomotora".

La resposta del Govern, però, no passa d'aquí. Considera que els ciutadans de les Illes estan molt orgullosos de contribuir al creixement econòmic de l'Estat i defensà que així ha de continuar sent, però amb una millora del finançament que acompanyi i no que resti com ara. L'Executiu es mostra disposat a debatre tan aviat com sigui possible per cercar, des del diàleg i el consens, un sistema que millori la situació actual.

Males expectatives

Bauzá reiterà a mitjan aquesta setmana que el sistema de finançament és "pervers, injust i no predible" i, a més, "perjudica greument els interessos dels ciutadans de les Illes Balears, que no s'ho mereixen". La resposta de Rajoy consistí a llevar importància a les queixes, perquè "ningú no està d'acord amb el seu finançament", i a advertir que les comunitats no es facin gaire il·lusions amb la nova negociació, perquè "en temps d'escassesa" és "difícil repartir" i tothom haurà de cedir. Cap compromís concret cap a Balears, al contrari.

Les paraules del president espanyol serviren ahir a l'oposició per criticar no només la posició de Madrid, sinó el pes de Bauzá davant el govern espanyol. "A Bauzá el toregen i el fan un no-ningú a Madrid", afirma la portaveu socialista, Pilar Costa, qui va retreure al president que no aprofitàs la visita de Rajoy per exigir-li la millora del finançament i els 800 milions de les inversions estatutàries que deu l'Estat.

Retrets de PSIB i MÉS

La socialista recordà que, malgrat les crítiques de Bauzá pel finançament, Rajoy "no va dir absolutament res de millorar el de les Illes i sembla que continuarem a la coa en inversions". Per Costa, Madrid perjudica Balears "per la poca reivindicació del Govern de Bauzá". I coincidí amb l'Executiu que si Balears "ha d'estirar del carro", això s'ha de compensar amb inversions. Finalment, apuntà que si es condiciona un nou model al fet que hi hagi un acord entre tothom, "no hi haurà res de res".

La coalició MÉS considera que el que va fer Rajoy és "riure's de la gent" i un "menyspreu total" cap a Balears. "Després de totes les lamentacions del Govern, ve Rajoy a equivocar-se d'illa i a dir que ja en parlarem", afirmà el diputat David Abril, qui també criticà que el Govern continuï "acotant el cap" davant Madrid en lloc de protagoinitzar una "reacció contundent". MÉS demanarà un ple extraordinari del Parlament perquè el Govern doni explicacions i surti una exigència unànime pel finançament.

stats