TENSIÓ AL PENYAL
Misc 07/08/2013

Gibraltar estudia denunciar Espanya al Tribunal Europeu

R.m.
2 min

Barcelona.La guerra de nervis entre les autoritats gibraltarenyes i les espanyoles no afluixa. La tensió desfermada per la decisió del govern de Mariano Rajoy d'imposar una taxa de 50 euros d'entrada i sortida per als vehicles que creuin la frontera, entre altres mesures, seguia creixent ahir als despatxos. El governador del Penyal, Fabián Picardo, va denunciar que aquesta nova taxa és "absolutament ridícula" en una Europa moderna. Per la seva banda, el ministre principal adjunt de Gibraltar, Joseph García, va explicar al diari britànic The Guardian que s'està preparant un informe sobre les accions legals a emprendre.

El govern del Penyal està recopilant dades i informació sobre incidents al pas fronterer, que podrien ser presentades contra Espanya davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, per possibles casos de violació de drets dels ciutadans. De moment, la Comissió Europea ja ha rebut la queixa formal de les autoritats gibraltarenyes per les llargues cues a la frontera com a conseqüència de l'enduriment dels controls imposats per Espanya, dies després del vessament de 70 blocs de formigó en les aigües que envolten la colònia britànica i que va motivar les queixes espanyoles.

Madrid manté el pols

L'executiu del PP tampoc cedeix i ja prepara una bateria de mesures amb l'objectiu d'assegurar el "ple respecte de la legalitat vigent" i defensar els interessos espanyols a la zona. A Madrid, el secretari d'estat d'Exteriors, Gonzalo de Benito, va reunir-se amb l'ambaixador britànic a Espanya, Gilles Paxman, a qui va insistir que els controls que s'estan duent a terme a la frontera són legals i proporcionats. De Benito va assegurar que el govern de Rajoy està obert al diàleg per resoldre el conflicte, però va fer-li saber que s'estan estudiant mesures per fer front a la que considera una "política de fets consumats" a Gibraltar.

Paral·lelament al pols entre Madrid i Gibraltar, la temperatura política entre el govern espanyol i l'oposició també va pujar ahir uns quants graus. L'exministra socialista d'Exteriors Trinidad Jiménez va titllar de "gran falta de destresa diplomàtica" la gestió de l'executiu central. Des del PP, Rafael Hernando va contestar acusant el PSOE de posar-se "al costat dels agressors en lloc de posar-se al costat d'Espanya".

Mentrestant, ahir el trànsit de vehicles al Penyal va ser més fluid, sense les retencions dels últims dies. Va haver-hi, però, un incident: un agent de la Guàrdia Civil va resultar ferit lleu en ser atropellat per un vehicle amb matrícula gibraltarenya que transportava cinc caixes de tabac de contraban. Un incident aïllat però reflex del tens moment.

stats