OBSERVATORI
Política 17/06/2017

Freire, la jutge Que no agrada al PP

La resolució del 26 de juliol del 2016 de la magistrada col·locava a la vora del banc dels acusats per encobriment i danys informàtics -la destrucció a través de 35 formatacions del disc dur d’un ordinador de Bárcenas

Ernesto Ekaizer
3 min

L’Audiència Provincial de Madrid ha rebutjat la recusació del Partit Popular contra la magistrada Rosa Maria Freire, titular del jutjat 32 de Madrid, instructora del cas de la destrucció del disc dur d’un dels ordinadors de l’extresorer del partit, Luis Bárcenas. Segons ha confirmat l’ARA, els tres magistrats han desestimat per unanimitat els arguments del PP sobre la presumpta falta d’imparcialitat de la magistrada.

La resolució del 26 de juliol del 2016 de la magistrada col·locava a la vora del banc dels acusats per encobriment i danys informàtics -la destrucció a través de 35 formatacions del disc dur d’un ordinador de Bárcenas- el PP com a persona jurídica; l’actual tresorera, Carmen Navarro; l’advocat d’aquesta formació, Alberto Durán Ruiz Huidobro, i l’informàtic José Manuel Moreno.

La seqüència, però, és suggeridora, en plena negociació de Mariano Rajoy per formar govern. La jutge havia donat de termini a les parts fins al 12 de setembre per presentar els escrits d’acusació. El PP i la Fiscalia de Madrid sol·licitaven l’arxivament de la causa. El 8 de setembre Bárcenas va presentar un escrit en el qual s’oposava a l’arxivament. I entre el dijous 8 de setembre i el dilluns 12 de setembre del 2016, última data per a l’escrit d’acusació, va tenir lloc el miracle: aquell dilluns 12 l’extresorer desistia i en lloc d’acusar retirava la seva denúncia. Va dir: “No estic disposat que se m’assenyali i s’utilitzi aquest tema per atacar el PP i que Espanya no tingui govern”.

El PP va plantejar a continuació l’arxivament de la causa en aplicació de la doctrina Botín: sense acusació de Bárcenas, el perjudicat, i de la fiscalia, el procediment no havia de tirar endavant. I tot seguit va venir l’artilleria sobre la jutge Freire amb les recusacions. Primer ho van intentar dient que la magistrada pensava que el PP és un partit “masclista” -evidència d’una presumpta animadversió contra el PP-, i després la van acusar de socialista. El vocal Álvaro Cuesta, membre de la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la va proposar en el seu dia per exercir una comissió de serveis a l’Audiència Nacional. Segons el PP, aquesta jutge “és la candidata del PSOE per ocupar llocs de rellevància en la carrera judicial”. La sentència que desestima la recusació diu: “Sembla que batega en el fons d’aquesta al·legació la coneguda polèmica al voltant de la imatge que pot projectar el CGPJ en algunes de les seves decisions atès l’origen parlamentari del nomenament dels seus vocals. No podem assumir que la defensa d’una candidatura determinada per cobrir una plaça judicial prèviament oferta a través del mecanisme temporal de la comissió de serveis impliqui una «contaminació» política sobre l’aspirant”. El PP argumenta que una altra de les raons de fallida d’aquesta imparcialitat és que la jutge va comparèixer a la comissió de justícia del Congrés, a proposta del PSOE, sobre el projecte de llei de reforma de la llei d’enjudiciament criminal, el mes maig del 2015, on va fer crítiques.

L’acte assenyala: “Deduir d’aquesta crítica tècnica un indici d’animadversió cap a un partit polític i que això després es tradueixi en la pèrdua d’imparcialitat si es tracta de jutjar, excedeix, segons el parer d’aquesta sala, els termes d’entesa dels valors del jutge”. La jutge Freire, doncs, podrà continuar amb els últims serrells de la instrucció.

stats