CAS NÓOS
Política 11/06/2016

La Fiscalia manté la petició de 19 anys per a Iñaki Urdangarin

Manos Limpias continua acusant la infanta Cristina com a cooperadora necessària de 2 delictes fiscals

Agnès Antich
3 min
La infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, arribant ahir a l’edifici on l’Audiència jutja el cas Nóos.

PalmaEn la recta final del judici del cas Nóos, el Ministeri Fiscal manté l’acusació inicial contra Iñaki Urdangarin, el marit de la germana del rei d’Espanya, Felip VI. La Fiscalia no ha fet modificacions que l’afectin, en el seu escrit de conclusions definitives, presentades ahir davant el tribunal de la Secció Primera de l’Audiència Provincial, i continua imputant-lo per presumptes delictes de tràfic d’influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra Hisenda i blanqueig de capital. Tant l’espòs de la infanta Cristina com el seu soci, Diego Torres, s’asseuen a la banqueta per presumptament haver-se enriquit dels governs autonòmics de Balears i València a través de l’Instituto Nóos. En concret, 19 anys i mig de presó és el que reclama la Fiscalia a Urdangarin, mentre que Manos Limpias n’hi demana 26 anys i 6 mesos. Al seu soci, Diego Torres, el Ministeri Fiscal li continua demanant 16 anys i mig de presó, i Manos Limpias, 22,5 anys, per presumptes delictes de prevaricació, frau, tràfic d’influències, malversació, contra Hisenda, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig.

En canvi, els acusats vinculats a les Illes sí que han aconseguit arribar a diferents pactes amb la Fiscalia, cosa que fa que la majoria d’ells evitin entrar a la presó i paguin multes a canvi. La Fiscalia aposta per penes substituïbles per multes per haver col·laborat amb la justícia. Per contra, pel que fa als polítics vinculats a l’anomenada trama valenciana, el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, no ha fet cap modificació del seu escrit d’acusació inicial.

La prova dels acords és que l’expresident balear i exministre de Medi Ambient, Jaume Matas, ha aconseguit una rebaixa d’11 a 5 anys de presó, per haver col·laborat amb la justícia, haver confessat i haver consignat 865.252,67 euros en concepte de reparació dels danys ocasionats a l’erari públic. Per altra part, els altres quatre excàrrecs del Govern balear són acusats ara a penes de presó de 2 a 1 any substituïbles per multes de diferents quanties.

El fiscal també ha abaixat l’acusació per a la delegada de Madrid 16, Mercedes Coghen, de 6 anys i mig a 4 anys i mig de presó, per presumptes delictes de malveració i frau. A més, la Fiscalia ha retirat l’acusació per delicte de blanqueig de capitals contra Marco Antonio Tejeiro, qui fou el comptable de l’Instituto Nóos.

Manos Limpias tira endavant

A la infanta Cristina de Borbó, el Ministeri Fiscal no l’acusa, però sí Manos Limpias, com a acusació particular. L’advocada Virginia López Negrete no ha modificat l’acusació contra ella, li continua demanant una pena de 8 anys de presó i una multa de 2 milions d’euros, com a presumpta cooperadora necessària de dos delictes contra la Hisenda pública pels exercicis 2007 i 2008, dels quals és acusat el seu marit. L’acusació popular no ha tocat tampoc el seu escrit d’acusació respecte del marit de Cristina. Manos Limpias sí que ha rebaixat la seva petició de penes per a Marco Antonio Tejeiro, cunyats tots dos de Diego Torres.

D’altra banda, l’Advocacia de l’Estat sol·licita per a la infanta 163.462 euros de responsabilitat civil, com a partícip a títol lucratiu dels béns amb els quals es beneficià el seu home, pels presumptes delictes de frau fiscal en les seves declaracions de l’IRPF dels anys 2007 i 2008. Aquesta quantitat ha sofert una petita rebaixa respecte de la petició inicial, que eren 168.571 euros. La baixada respon a la reducció del 5% per despeses no determinades que feren els pèrits a la base imposable del que havia de pagar Iñaki Urdangarin a Hisenda. Per altra part, l’Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears demana a Cristina de Borbó 125.000 euros en concepte de responsabilitat civil.

stats