Misc 24/12/2013

Fins a 150 imputats, però cap condemnat

Caixa Laietana és l'11a entitat financera de l'Estat amb antics executius imputats

Franc Marín-camp
2 min
Fins a 150 imputats, però cap condemnat

Barcelona.Dietes milionàries, malversació de fons i una gestió deficient han portat prop d'un centenar i mig de banquers als tribunals, tot i que encara no hi ha hagut cap condemnat. L'última cúpula directiva imputada -la primera a Catalunya pel cas de les preferents- ha estat la de Caixa Laietana. L'entitat catalana veurà desfilar els seus directius davant del jutge -entre ells hi ha l'expresident Josep Ibern i l'exdirector general Pere Antoni Dòria, juntament amb cinc exdirectius més-. Aquestes imputacions es produeixen després que l'Audiència Nacional hagi rebutjat investigar els directors de sucursals que comercialitzaven preferents. La justícia només examinarà l'actuació de les cúpules de les entitats.

Caixa Laietana és l'onzena entitat bancària de l'Estat amb imputats entre els seus exdirectius. El passat setembre, 54 ex alts càrrecs de CatalunyaCaixa van ser citats a declarar per un presumpte delicte d'administració deslleial. Entre els directius imputats hi havia l'expresident, Narcís Serra, i l'aleshores director general, Adolf Todó. La Fiscalia acusa l'antiga cúpula d'haver apujat els salaris a la direcció quan l'entitat ja estava en prou mal estat per necessitar diners públics. Fins ara, aquest cas és el que té un nombre d'imputats més elevat.

Caixa Penedès, Novagalicia, Banc de València i CAM són altres entitats que s'investiga pels sous desproporcionats, les indemnitzacions i les pensions milionàries.

Quatre exdirectius de Caixa Penedès, entre els quals hi havia l'expresident, Ricard Pagès, van ser portats a declarar davant del jutge el març del 2013. La Fiscalia els imputava presumptes delictes societaris i d'apropiació indeguda per adjudicar-se plans de pensions milionaris. El cas segueix obert. En el cas de Novagalicia, la Fiscalia va presentar una querella contra cinc ex alts càrrecs de l'entitat. Se'ls considera suposats responsables d'administració deslleial i apropiació indeguda després de cobrar 30 milions d'euros d'indemnització.

Operacions fraudulentes

En l'àmbit espanyol, Bankia és la segona entitat que té més imputats, només superada per CatalunyaCaixa. L'Audiència Nacional va admetre a tràmit, el juliol del 2012, una querella presentada per UPyD contra Bankia per delictes de falsificació de comptes, maquinació i apropiació. El jutge va citar com a imputats una trentena de consellers del grup, entre els quals hi havia el seu expresident, Rodrigo Rato, l'expresident de Bancaja i de la Generalitat Valenciana, José Luis Oliva, i el vicepresident de la patronal CEOE, Arturo Fernández.

Pel que fa a l'extingida Banca Cívica, fins a quinze dels seus consellers estan acusats per irregularitats en la fusió i sortida a borsa de l'entitat. Entre ells hi ha els presidents de les quatre entitats que van donar lloc a Banca Cívica, i que s'enfronten a condemnes de 21 anys de presó. En el panorama financer espanyol també hi ha hagut polítics imputats. És el cas del socialista Juan Pedro Hernández Moltó, president de l'entitat.

stats