TENSIÓ AL PENYAL
Política 10/08/2013

Espanya demana "diàleg" mentre anuncia accions contra Gibraltar

Rajoy intenta aïllar la crisi de les "bones" relacions amb Londres

Q. Torres
2 min

Palma.El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, feia ahir malabarismes entorn al conflicte amb Gibraltar. Carregava contra el governador d'aquest territori britànic i alhora presumia de "bones" relacions amb el Regne Unit; apostava pel "diàleg" i, a la vegada, anunciava que, mentrestant, prendrà mesures "legals" contra Gibraltar. El govern espanyol intentava així reduir el conflicte obert a una crisi amb les autoritats del Penyal i no amb les del Regne Unit.

"El govern d'Espanya es reserva totes les mesures legals sobre Gibraltar", va advertir ahir a Palma, després de despatxar amb el rei. "Espero que no vagi a més, però hem de defensar les posicions dels ciutadans espanyols", va dir Rajoy, que retreia a les autoritats del Penyal que haguessin trencat de manera "unilateral" l'acord de pesca signat el 1999 amb el llançament de blocs de formigó a la badia d'Algesires, per a disgust dels pescadors de la zona.

Rajoy insistia ahir a mantenir la resposta a l'actuació de les autoritats gibraltarenyes, que ha consistit -declaracions a banda- a intensificar els controls a la tanca. Ahir Rajoy va subratllar que farà servir tots els ressorts legals per contestar al que Espanya considera una provocació. "Podem i hem de fer controls com els que s'han fet" a la tanca, va avisar. Controls que ocasionen hores de cua a la frontera. També va apostar per fer complir les obligacions fiscals als llanitos i per vigilar que es respecti la normativa mediambiental de la UE a la badia d'Algesires, on el govern espanyol creu que Gibraltar ha perpetrat un "atemptat" ecològic.

Rajoy, però, en dóna una de freda i una de calenta. Malgrat el conflicte amb el Penyal, i dos dies després de la conversa telefònica amb el premier britànic, David Cameron, ahir va assegurar que les relacions diplomàtiques amb el Regne Unit són "bones", això sí, deixant de banda el "tema concret" de Gibraltar. I demanava l'obertura de negociacions a quatre bandes, que, a banda de les autoritats espanyoles, també inclouria les britàniques, les del Penyal i les andaluses. Donava per liquidat així el Fòrum Tripartit de Diàleg sobre Gibraltar creat per l'exministre socialista Miguel Ángel Moratinos. "S'ha acabat l'hora del pati", deia la setmana passada el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo -ahir es va trobar amb Rajoy a Palma-, sobre Gibraltar. El cas és que el govern del PP rebutja que Gibraltar s'assegui en igualtat de condicions amb Espanya i el Regne Unit. I, si Gibraltar hi és, també hi serà un territori espanyol sense rang estatal, Andalusia.

Torpede a l'oposició

Rajoy va retreure a l'oposició la posició en la crisi. Va criticar que el PSOE hagi "trencat relacions" amb el govern del PP i va instar els socialistes a explicar per què no li fan costat en aquest afer de la mateixa manera que fa l'oposició britànica amb Cameron. "La meva obligació és governar i defensar els interessos dels espanyols. Si el PSOE no vol donar-nos suport, tenen dret a fer-ho. Jo no ho faria. És la seva pròpia responsabilitat". El cert és que l'oposició veu en el conflicte per Gibraltar una simple cortina de fum per desviar l'atenció del cas Bárcenas, que esquitxa el PP, el govern espanyol i el mateix Rajoy.

stats