ELECCIONS EUROPEES
Política 24/08/2013

Equo negocia amb ERC una coalició a Europa per tenir escó

ICV busca sense èxit una aliança amb els verds espanyols i IU

Roger Tugas
2 min
Equo negocia amb ERC una coalició a Europa per tenir escó

Barcelona.Diuen que la política fa estranys companys de llit, però el cas de les eleccions europees és encara més peculiar. Amb una sola circumscripció estatal, els partits espanyols petits i els autonòmics han de buscar coalicions més o menys homogènies per tenir opcions d'obtenir representació o per maximitzar-la. Encara ara la majoria dels fronts estan oberts i una de les incògnites és què farà Equo, un partit impulsat fa dos anys per l'exdirector de Greenpeace a l'Estat, Juan López de Uralde, i que per ara sempre s'ha estavellat a les urnes.

Per posar-hi remei explora diverses opcions de pacte. D'una banda, s'ha reunit amb IU -amb qui fins ara ha lluitat per un mateix espai a l'esquerra del PSOE- sense gaire convenciment. De l'altra, tot i les evidents diferències nacionals -va rebutjar en el seu primer congrés situar el dret a decidir com a objectiu-, també amb ERC, que està electoralment a l'alça. Tot i això no descarta presentar-se només amb els seus socis valencians de Compromís i balears d'Iniciativa Verds.

Les europees del 2014 són potser l'última opció d'Equo d'assolir una representació institucional que li serveixi de trampolí per concórrer amb alguna esperança a les estatals i autonòmiques del 2015. Ho vol fer, però, sense desvirtuar el projecte ni unir-se a forces que els restin.

En les estatals del 2011, Equo i Compromís van sumar només l'1,4% dels vots, un suport que el 2014 els deixaria fora de l'Europarlament. En canvi, la llista que prepara ERC amb Bildu i el BNG té expectatives d'obtenir dos escons i, si finalment sumessin els verds espanyols i els nacionalistes valencians, fins i pot podrien optar al tercer.

Al juliol es van reunir ERC, Equo i altres partits pròxims per sondejar el terreny i van acabar amb bones sensacions, tot i que bàsicament volien conèixer-se, segons fonts coneixedores de la trobada. Facilita l'entesa el fet que els seus referents europeus -l'Aliança Lliure Europea (ALE) per als republicans i el Partit Verd Europeu per als ecologistes- comparteixen grup al Parlament Europeu amb bona sintonia.

Altres partits en disputa

ERC, a més, es disputa amb Equo alguns partits que pretenen sumar a les seves llistes en el cas que es presentessin per separat, com el Partit Andalusista, la Chunta Aragonesista i Nueva Canaria, que s'han reunit per separat amb ERC i amb Equo per temptejar-se. Dins de Compromís el partit majoritari és el Bloc, des de fa poc membre de l'ALE.

Quin és el problema per a l'encaix? "Som conscients de les dificultats i la complexitat del moment a Espanya", exposen des d'Equo. En altres paraules: els incomoda l'independentisme d'ERC i Bildu. Abans de l'octubre volen trobar el difícil equilibri entre consolidar el propi projecte polític i assegurar l'escó.

Mentrestant, ICV insisteix a buscar una llista que aglutini els enemistats IU i Equo. Tot i això, també s'han reunit un cop i no descarten tornar a fer-ho, però els d'Uralde no hi veuen gaire futur. Així mateix, Equo està decebut amb ICV, que el 2011 va comprometre's a presentar-se amb ells i ara prioritza IU.

stats