DRET A DECIDIR
Misc 28/08/2014

ERC entrarà al Govern si Mas l’hi demana per blindar la consulta

Maragall va avisar els republicans que faria la crida a l’executiu de concentració

Roger Tugas
4 min
ERC entrarà al Govern si Mas
 L’hi demana per blindar la consulta

BarcelonaLa carta que el líder de NECat i eurodiputat en coalició amb ERC Ernest Maragall va publicar a l’ARA ahir, en què detallava la seva proposta de full de ruta cap a la independència, no va agafar amb el peu canviat la cúpula dels republicans. L’exconseller aposta en la seva crida per celebrar la consulta independentment del previsible veto del Tribunal Constitucional (TC) i per constituir un govern de concentració amb un “rol preeminent d’ERC”, una idea que ja havia traslladat dilluns a aquest partit, que no veu amb mals ulls la proposta. “Si Artur Mas ens demana que hem d’entrar al Govern per poder fer la consulta el 9 de novembre sí o sí, farem el que toqui perquè sigui així”, asseguren fonts de la cúpula dels republicans.

Tanmateix, des d’ERC subratllen que tota entesa possible depèn del fet que es mantingui la lleialtat amb el 9-N. El president del partit, Oriol Junqueras, ja va avisar dimarts que qualsevol acord posterior a aquesta data resta condicionat al fet que el Govern hagi complert el compromís de posar les urnes al carrer. Es referia a la possibilitat de convocar unes eleccions plebiscitàries a finals del 2014 o principis del 2015 amb una llista unitària, però la reflexió es pot fer extensiva als mesos previs.

El calendari ideal per ERC, de fet, és que l’actual govern de CiU convoqui la consulta i posi les urnes el 9-N i que, en tot cas, sigui després quan els republicans entrin a l’executiu per reforçar-lo i aplicar el resultat de la votació. Això significaria, creuen, que no hi hauria hagut massa tensions i que Unió no s’hauria despenjat del procés, motiu pel qual es mantindria l’actual majoria parlamentària. “Unió ha d’aguantar, no se’ls pot perdre”, defensen, tot i que són conscients de les línies vermelles dels democristians: no fer la consulta si la tomba el TC i no incloure la declaració unilateral d’independència en cap pla B. Són precisament les dues exigències que posa ERC per entrar ara al Govern o per formar una llista unitària per a unes eleccions plebiscitàries.

Difícil compaginar ERC i Unió

Per tant, és probable que Mas ho tingui complicat per mantenir unida la federació i a la vegada conduir el procés amb el mateix full de ruta, cosa que podria precipitar una entrada d’ERC al Govern. “L’essència de la carta de Maragall és la voluntat que ERC estigui compromesa amb el Govern, i això ho compartim”, assegura un dirigent dels republicans. De fet, el mantra que repetirà aquest partit les pròximes setmanes és “9-N, 9-N i de nou 9-N”, i tot estarà condicionat al fet que es posin les urnes aquell dia.

Mas ja va avançar al maig en una entrevista a Catalunya Ràdio que podria tornar a plantejar l’entrada d’ERC al Govern després de l’estiu per enfortir la consulta. “Si cal fer-ho, ho farem posant la vista a la tardor”, va explicar el president català. I la carta de Maragall posa les condicions per les quals els republicans acceptarien fer el pas abans no es formalitzi una possible petició: que això servís per blindar la celebració del 9-N.

Malgrat tot, Junqueras és escèptic davant la possibilitat que Mas acabi fent el pas. La reunió que van tenir els dos dirigents el 7 d’agost no va anar bé, ja que el president de la Generalitat va traslladar al líder dels republicans els seus dubtes sobre la celebració d’una consulta vetada pel TC i va optar per temptejar un acord sobre el pla B. A més, els dos dirigents van pactar no fer públiques les divergències i, tot seguit, fins a tres consellers van declarar públicament que el Govern acataria l’alt tribunal. “Mas va faltar a la seva paraula”, lamenta la cúpula d’ERC. Llavors, a més, no va sortir ningú a CDC a replicar i garantir que la consulta se celebraria de totes totes, com sí que va fer ahir el seu coordinador general, Josep Rull, cosa que fa dubtar els republicans de les veritables intencions de la federació.

Unitat i 11-S per forçar el 9-N

En tot cas, ERC s’ha receptat ara “unitat i convicció” per enfortir el 9-N, almenys si no apareixen nous dirigents de CiU sembrant dubtes. L’altra peça amb què compten els republicans i que pot forçar el Govern a posar les urnes o, com a mínim, a mantenir el pols amb les institucions de l’Estat fins a l’últim moment és que hi hagi una Diada amb una nova mobilització massiva que impedeixi renunciar a la consulta tan aviat com arribi la suspensió del TC.

Si això passés, es dissipessin els dubtes i Mas estigués disposat a arribar fins al final, per tant, ERC estaria disposada a entrar al Govern i/o a cedir al president el primer lloc d’una llista tan unitària com fos possible en unes plebiscitàries amb el compromís de fer una declaració unilateral d’independència. “Els nostres tampoc no ens deixarien fer una altra cosa”, reconeixen. El mantra, per tant, seguirà i ressonarà des de Calàbria: “El que sigui, a canvi de blindar el 9-N”.

stats